Podijeli objavu

Dodik je odbacio Izetbegovićeve navode rekavši kako neće prihvatiti ANP u izvornom ili pak u modificiranom obliku

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odbacio je u srijedu navode čelnika bošnjačke SDA Bakira Izetbegovića da će pristati na upućivanje dokumenta Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) NATO-u kako bi se BiH nastavila približavati Savezu, zbog čega bi mogao propasti dogovor o uspostavi vlasti u zemlji kojega su dvojica čelnika potpisala s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

U izjavi za entitetsku novinsku agenciju Republike Srpske SRNA Dodik je izjavio da su lažne tvrdnje dužnosnika SDA po kojemu su on i čelnici HDZ-a Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović potpisali sporazum u kojem se spominje ANP za članstvo u NATO.

“Pozivam i njih u SDA i sve druge da pozorno pročitaju točku tri sporazuma i uvjere se da takva formulacija tamo ne postoji. Mi smo spremni provesti sporazum koji smo potpisali, ali nismo spremni provesti ono što netko tumači da smo potpisali”, rekao je Dodik.

Predsjednik SDA rekao je tijekom dana kako međunarodni dužnosnici pokušavaju uskladiti dogovor po kojemu bi se NATO-u uputio reducirani ANP koji ne bi sadržavao dijelove o vojnim reformama, nego o civilnome dijelu.

Dodik je pak i takvo što odbacio navodeći kako neće prihvatiti ANP u izvornom ili pak u modificiranom obliku.

Izetbegović je poručio kako je pitanje ANP-a i svojevrsna poruka Dodiku. “Milorad Dodik će se naučiti na samom početku suradnje da neće dominirati, ucjenjivati i zapovijedati. Treba mu mir, sigurnost i stabilnost u ovoj zemlji kao i nama, treba mu Vijeće ministara s premijerom iz SNSD-a. Neka se nauči ponašati kako treba, raditi u skladu s ustavom i zakonom, i imat će to”, rekao je Izetbegović.
Predsjedavajući BiH Predsjedništva Željko Komšić, kojega su Bošnjaci izabrali kao hrvatskog člana državnog vrha, sazvao je za sljedeći utorak 20. kolovoza dvije sjednice Predsjedništva BiH od kojih je na jednoj tema ANP i slanje dokumenta u Bruxelles.

Hoće li se održati druga sjednica na kojoj bi se trebao za mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH predložiti dužnosnik SNSD-a Zoran Tegeltija ovisit će o ishodu prve sjednice državnog vrha.

Ranije ovoga mjeseca sporazum o uspostavi vlasti potpisali su čelnici nacionalnih stranaka Čović, Izetbegović i Dodik te su postavili rok od 30 dana. Točku sporazuma o NATO-u srpska i bošnjačka strana različito tumače.

Autor: HINA

Podijeli objavu