Podijeli objavu

Američka mornarica je spremna da “učini šta je potrebno” u Venecueli, rekao je šef Južne komande SAD, nakon što je predsjednik Donald Trump izjavio da je spreman da uvede potpunu blokadu te južnoameričke zemlje.

“Neću govoriti o detaljima naših planova, o onome što radimo, ali smo spremni da sprovedemo u djelo političke odluke”, rekao je u Rio de Janeiru admiral Craig Faller prilikom jučerašnjeg početka zajedničkih pomorskih manevara s devet latinoameričkih država.

Na manevrima nazvanim UNITAS učestvuju i mornarice Velike Britanije, Portugala i Japana.

“Američka mornarica je najmoćnija u svijetu. Ako je politička odluka da se mornarica upotrijebi, uvjeren sam da smo sposobni da učinimo šta je potrebno”, rekao je Faller novinarima.

Trump je početkom augusta prijetio uvođenjem blokade Venecuele kojom vlada socijalistički predsjednik Nicolas Maduro.

SAD su u aprilu uvele Venecueli embargo na naftu da bi pojačale pritisak na Maruda i natjerale ga da siđe s vlasti. Trump je zatim početkom augusta naredio zamrzavanje svih sredstava venecuelanske vlade u SAD i zabranio transakcije s njom.

“Američka vlada je i dalje koncentrisana na ciljani pritisak na nelegitimni režim da bi se obezbijedila tranzicija ka legitimnom, demokratski izabranom režimu. Dio tih napora je da se osigura da humanitarna pomoć stigne do ljudi kojima je potrebna”, naveo je admiral Faller.

SAD su jedna od 50 država koje su za šefa države priznale opozicionog lidera Juana Guaida. Guaido se na mitingu u januaru proglasio za predsjednika.

Dvonedjeljni manevri nedaleko od brazilske obale, u kojima će učestvovati više od 3.300 vojnika, “šalju poruku Maduru”, naveo je Faller.

Beta

Podijeli objavu