Podijeli objavu

Stigli su konačni rezultati natječaja za studentske domove u Zagrebu pa se ovih dana ponovno rasplamsala njihova ilegalna kupoprodaja, piše portal Srednja.hr. Tako se mjesta nude na Savi, traže se na Cvjetnom, a neki pak svoje ležajeve u jednom domu mijenjaju za drugi te za to nude ili traže nadoplatu.

U studentskim grupama doma Stjepan Radić na Savi i Cvjetno naselje na Facebooku stalno se objavljuju oglasi u kojima se kupuje ili prodaje mjesto u domu. Tako smo naišli na ponudu za prodaju studentskog doma od čak 8000 kuna!

Cvjeta crno tržište: Dobiju sobu u studentskom domu pa je prodaju za 8000 kuna 1

Cvjeta crno tržište: Dobiju sobu u studentskom domu pa je prodaju za 8000 kuna 2

Portal Srednja.hr istaknuo je da ova priča ima svoju pravnu i moralnu dimenziju. U bilo kojem trenutku može vas uhvatiti kontrola i mjesto u domu koje ste ilegalno iskorištavali, a od tog trenutka ga više nećete imati.

Osim toga, sigurno ćete ostati i bez novca jer prodavači domova ne jamče sigurnost od izbacivanja. Isto tako, ako se sljedeće godine planirate na legalan način natjecati za dom, možda ćete biti diskvalificirani u samom natječaju zbog toga što ste godinu prije sudjelovali u ilegalnoj radnji kupoprodaje.

Svim postojećim pravilnicima i kućnim redom, izričito je zabranjena prodaja ili pak kupnja mjesta u domovima, a kazna je – izbacivanje. Osim izbacivanja, dugoročno se gubi pravo na smještaj.

Tako u članku 14., stavak 2. Pravilnik kaže da je za teške prekršaje zlouporabe prava na smještaj u domu, propisane domskim redom, sankcija upravo “oduzimanje prava na subvencionirano stanovanje tijekom studiranja”.

Domski red u članku 33. definira teške prekršaje pod točkama 12, 13 i 14 koje se odnose na: “ustupanje svojeg prava na smještaj drugoj osobi”, “prodaju ili kupovinu prava na smještaj u studentskom domu” i “primanje osobe na boravak, stanovanje i spavanje u studentski dom bez odobrenja upravitelja”. U članku 36. propisana je i sankcija za kršenje jedne ili više gore navedenih odredbi, a prema njoj studentu koji počini prekršaj slijedi “isključenje iz studentskog doma za sve vrijeme studiranja”, piše Srednja.hr.

Podijeli objavu