Podijeli objavu

U jami “Jaskini Wielkiej Śnieżnej” od prošlog petka ostalo je zarobljeno dvoje speleologa na dubini od 500 metara. 20 pripadnika HGSS-a u stanju je pripravnosti i spremno krenuti u Tatre.

Tijekom boravka u jami, dvoje od ukupno šestero speleologa, na dubini od 500 metara od ulaza zarobljeno je vodom koja je ispunila kanal koji vodi prema izlazu. Poljski spašavatelji su došli do mogućnosti pristupa alternativnim putem, međutim zbog uskih prostora, potrebno je napraviti veliku akciju proširivanja kanala koja bi mogla potrajati danima.

“U petak su prijavili da su ostala zarobljena dvojica speleologa. U međuvremenu su zaključili da se ide alternativnim putem. Ostvaren je kontakt sa speleolozima koji su ostali u jami i akcija spašavanja je krenula”, objasnio je za DNEVNIK.hr pročelnik HGSS-ove Komisije za speleospašavanje Marko Rakovac. “20 naših ljudi je u stanju pripravnosti. Jedna grupa je specijalizirana za proširenje uskih prolaza, a druga je specijalizirana za tehničko spašavanje”, dodao je.

Navodi da su u jami “Jaskini Wielkiej Śnieżnej” u Poljskoj ostali zarobljeni iskusni speleolozi. Samim tim, optimističan je oko ishoda ove akcije iako su u jami na dubini od 500 metara u kojoj je temperatura niža od 5 stupnjeva od petka. Upravo je hipotermija najveća opasnost za dvojicu speleologa jer u svojoj opremi imaju samo astro folije koje im mogu pomoći da zadrže tjelesnu temperaturu.

“Za proširivanje alternativnog prolaza ponudili smo Poljacima sredstvo za frakturiranje stijena koje ne proizvodi opasne plinove u podzemlju. Na raspolaganje smo im stavili i tehničke ronioce za vertikalno izvlačenje iz jame jer pretpostavljamo da će speleolozi čije je spašavanje u tijeku biti iscrpljeni”, opisao je Rakovac.

Poljaci imaju profesionalne spašavatelje i volontere i za sada nisu zatražili međunarodnu pomoć. No, problem je i u komunikaciji. “Moramo zaobići birokratske prepreke kako bi spasili dvojicu speleologa. Postoji veliki problem u komunikaciji između raznih službi u Poljskoj i Hrvatskoj koje su uključene u ovaj događaj”, navodi Rakovac. “Situacija je nepredvidiva i naš je odlazak za sada još uvijek neizvjestan“, dodao je.

Dvojica članova HGSS-a, od kojih je jedan predsjednik ECRA-e (European Cave rescue Assotiation), aktivno komuniciraju s dionicima akcije kako bi donijeli najbolju odluku u najkraćem mogućem roku. U tijeku su pripreme za napuštanje zemlje koje se provode u suradnji s MUP-om te se čeka potvrda poljske službe spašavanja kako bi ekipe mogle krenuti u Poljsku.

Podijeli objavu