Podijeli objavu

Kina je upozorila u srijedu na američku prodaju 66 lovaca bombardera F-16 Tajvanu i obećala uvesti sankcije američkim poduzećima uključenima u taj ugovor.

Sjedinjene Države su objavile dan ranije da su odobrile prodaju tih uređaja otoku za oko osam milijardi dolara, mjesec dana nakon prodaje oružja koja je već izazvala jednu polemiku. Ti ugovori su sklopljeni tijekom razdoblja napetih odnosa Pekinga i Washingtona nakon nekoliko mjeseci trgovinskog rata.

“Kina će poduzeti sve potrebne mjere zaštite svojih interesa, uključujući i sankcije američkim tvrtkama uključenim u tu prodaju oružja Tajvanu”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Geng Shaung na konferenciji za novinare.

Prodaja je “ozbiljno uplitanje u naše unutrašnje poslove i potkapa naš suverenitet i naše interese u području sigurnosti”.

Narodna Republika Kina smatra Tajvan jednom od svojih pokrajina. Otokom upravlja suparnički režim koji se tamo sklonio nakon što je komunistička vlast zauzela kontinent 1949. nakon kineskog građanskog rata, piše Direktno.hr.

UN ne priznaje Tajvan kao neovisnu državu. Peking prijeti da će pribjeći sili u slučaju da Taipei službeno proglasi neovisnost ili u slučaju intervencije izvana, posebice Washingtona.

Američki državni tajnik Mike Pompeo je rekao u utorak da je predsjednik Donald Trump odobrio prodaju nakon što je o tome Kongres službeno informiran prošlog tjedna.

Podijeli objavu