Podijeli objavu

Američki predsjednik Donald Trump otkazao je svoj službeni posjet Danskojnakon što iz te zemlje odbili njegovu ideju o kupnji Grenlanda.

Danska je šokirana, ali njihova premijerka Matte Frederiksen smiruje javnost i uvjerava kako odgoda otkazivanje posjeta neće utjecati na njihove odnose.

Trumpov prijedlog o kupnji Grenlanda izazvao je nevjericu i duhovite reakcije danskih političara, američkih saveznika u NATO-u, a bivši premijer Lars Lokke Rasmussen je rekao da “mora da se radi o prvoaprilskoj šali”.

Međutim raspoloženje se pretvorilo u zbunjenost kada je Trump na Twitter profilu napisao, “Danska je veoma posebna država s nevjerojatnim ljudima, no zbog izjava premijerke Mette Frederiksen, da nije zainteresirana raspravljati o prodaji Grenlanda, odgađam za neko drugo vrijeme naš susret planiran za dva tjedna”.

Mette, socijaldemokratkinja lijevog centra je istaknula da je sa žaljenjem i iznenađenjem primila vijest o Trumpovoj odluci, posebice zbog bliskih odnosa Danske i Sjedinjenih Država, ali i njegovu ideju o kupovini Grenlanda nazvala je apsurdnom. Naglasila je da je premijer Grenlanda Kim Kielsen isključio prodaju teritorija te da se ona slaže s njim, prenosi Dnevno.hr.

Frederiksen je naglasila da Sjedinjene Države ostaju jedan od najbližih saveznika Danske. “Mislim da otkazivanje državnog posjeta ne bi trebalo utjecati na odluke u trgovinskoj suradnji ili vanjskoj i sigurnosnoj politici”.

Trumpova odluka izazvala je osudu, ogorčenje i podsmjeh među danskim oporbenim čelnicima i u javnosti. “Dakle Trump je otkazao posjet jer nije bilo odaziva za raspravu o prodaji Grenlanda. To mora da je šala. I duboko vrijeđa ljude na Grenlandu i u Danskoj”, napisala je bivša premijerka Helle Thorning Schmidt.

Podijeli objavu