Podijeli objavu

Ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković sazvao je za ponedjeljak 26. kolovoza sjednicu skupštine Hrvatskih cesta na koju je pozvao sve članove uprave te tvrtke, piše u četvrtak Večernji list.

Na dnevnom redu te sjednice bit će sukob između tri člana i predsjednika uprave HC-a i moguće je da će netko od sukobljenih tada biti smijenjen. Butković će do ponedjeljka zatražiti sve odgovore na pitanja o “ratu” koji se vodi u upravi HC-a. O tome sukobu i kako ga razriješiti razgovarat će i s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Tri člana uprave zamjeraju Škoriću natječaj i odluku o izvođaču radova za izgradnju dijela obilaznice Omiša, objavio je Večernji list u srijedu. Na taj je natječaj stigla samo jedna ponuda, Strabagova, a članovi uprave drže spornim uvjete za most iz toga natječaja te da je zbog njih stigla samo jedna ponuda pa sumnjaju da je natječaj namješten, a sporno im je angažiranje tvrtke “Snaga ideje” za konzultantske poslove vezane za pripremu tog natječaja, kao i natječaj za izgradnju državne ceste 403.

Odluka o mogućim smjenama bit će otežana zbog stranačke pripadnosti zaraćenih strana. Dva člana uprave dolaze iz koalicijskih partnera HDZ-a. Alen Leverić je HNS-ovac i spominje se kao novi mogući predsjednik te stranke. Senko Bošnjak je član HSLS-a. Treći član uprave Nikša Konjevod je HDZ-ovac, kao i predsjednik uprave Josip Škorić, a svi su u upravu HC-a imenovani nakon provedenih javnih natječaja piše u četvrtak Večernji list.

Sporna su navodno dva natječaja ukupne vrijednosti 800 milijuna kuna, a u kaznenoj prijavi koja se nalazi u posjedu redakcije portala Direktno tvrdi se da je uprava Hrvatskih cesta uz pomoć spomenute tvrtke nezakonito namjestila uvjete u natječajnoj dokumentaciji u korist treće osobe pripremivši natječajnu dokumentaciju na način da se može javiti samo jedan odabrani ponuditelj.

Spomenuta kaznena prijava samo je kulminacija zategnutih odnosa unutar uprave Hrvatskih cesta, gdje tri člana uprave: Alen Leverić (HNS), Senko Bošnjak (HSLS) i Nikša Konjevod (HDZ) zamjeraju predsjedniku Uprave Josipu Škoriću (HDZ) niz stvari vezanih uz javne natječaje, ali pritom ne vide i vlastite propuste.

Neki od njih navodno već se i vide na mjestu predsjednika uprave.

U “anonimnoj” kaznenoj prijavi kojom raspolažemo, a koja potvrđuje kulminaciju netrpeljivosti među članovima uprave u Hrvatskim cestama, navodi se kako je za provedbu natječaja za cestogradnju angažirana tvrtka Snaga ideja iako nije imala prethodnog iskustva u provedbi takvih natječaja. Spornim se ističe i kako su natječaji koje je pripremala Snaga ideja za Hrvatske ceste uvijek plasirani u vrijeme državnih i vjerskih blagadana kako bi potencijalnim interesentima ostalo što manje radnih dana za prikupljanje dokumentacije.

Podijeli objavu