Podijeli objavu

Rusija će danas pokrenuti prvi plutajući nuklearni reaktor u svijetu i poslati ga na Arktik, usprkos upozorenjima aktivista za zaštitu okoliša da se radi o “Černobilu na ledu”.

Napunjen nuklearnim gorivom, Akademik Lomonosov danas kreće iz arktičke luke Murmanska na put dugačak 5000 kilometara do sjeveroistočnog Sibira.

Nuklearna agencija Rosatom priopćila je da je reaktor jednostavnija alternativa izgradnji konvencionalne nuklearne elektrane na tlu koje je cijele godine zamrznuto.

Skupine za zaštitu okoliša dugo su upozoravale na opasnosti tog projekta, nazvavši ga potencijalnim “Černobilom na ledu” i “nuklearnim Titanicom”.

Smrtonosna eksplozija ovoga mjeseca na lokaciji za vojne pokuse na dalekom sjeveru Rusije, koja je prouzročila radioaktivni val, izazvala je dodatnu zabrinutost.

Putovanje Akademika Lomonosova trebalo bi trajati između četiri i šest tjedana, ovisno o vremenskim uvjetima i količine leda putem.

Rad na 144 metra dugom Akademiku Lomonosovu počeo je 2006. u Sankt Peterburgu.

Kada stigne u Pevek, gradić od 5000 ljudi u sibirskoj regiji Čukotki, zamijenit će lokalnu nuklearnu elektranu koja se zatvara i termoelektranu koja je već zatvorena.

Trebao bi biti pušten u pogon do kraja godine i uglavnom služiti za opskrbu energijom naftnih platformi u regiji.

Radioaktivni otpad

Rašid Alimov, šef sektora energetike u Greenpeaceu Rusija, rekao je da skupine za zaštitu okoliša kritiziraju ideju plutajućeg reaktora još od ’90-ih godina.

“Bilo kakva nuklearna elektrana proizvodi radioaktivni otpad i može imati havariju, a Akademik Lomonosov je dodatno osjetljiv na oluje”, rekao je za AFP.

Vuku ga druga plovila i to čini sudar tijekom oluje vjerojatnijim, kazao je.

Budući da Rosatom planira skladištiti otpad na brodu, Alimov kaže da da bi “bilo kakva nesreća koja uključuje mogla imati ozbiljan utjecaj na krhki okoliš Arktika”.

Dodao je da tamo “nema infrastrukture za saniranje nuklearnog onečišćenja”.

Akademik Lomonosov težak je 21.000 tona i ima dva reaktora kapaciteta 35 megavata.

U posadi je 69 ljudi, a brod plovi brzinom od 3,5 do 4,5 čvorova.

Alimov smatra da je tim projektom propuštena velika prilika budući da Čukotka, regija veća od Teksasa u kojoj živi samo 50.000 ljudi, “ima ogroman potencijal za razvoj energije vjetra”.

“Plutajuća nuklearna elektrana nosi previše rizika i to je preskupi način za proizvodnju struje”, izjavio je.

Nuklearna industrija razvija manje i jeftinije reaktore kako bi privukla nove kupce, prenosi Hina.

Oni slijede primjer podmornica, ledolomaca i nosača zrakoplova, koji koriste nuklearnu energiju i namijenjeni su izoliranim područjima sa slabom infrastrukturom.

Podijeli objavu