Podijeli objavu

Bivši ministar državne imovine, Goran Marić, našao se pod istragom USKOK-a zbog sporne prodaje državnog zemljišta, saznaje Telegram. Riječ je o jednom od posljednjih Marićevih poslova kada je prodao državno zemljište veličine 85,6 hektara u Brodskoj Varoši, blizu Slavonskog Broda tvrtki “Marsonia glas”. Tvrtka je inače u vlasništvu Dragana Marića, Marićeva nogometnog prijatelja iz Gruda.

Bivši ministar ostavku je podnio 15. srpnja, a 4. srpnja ove godine je Vlada RH na prijedlog Ministarstva državne imovine donijela odluku o prodaji tog zemljišta navedenoj slavonskobrodskoj firmi. Tu odluku potpisao je premijer Andrej Plenković. U točki broj 5. stoji kako se za njenu provedbu zadužuje Ministarstvo državne imovine i da će ugovor o kupoprodaji u ime RH potpisati ministar državne imovine. U ovom slučaju Goran Marić. U 6. točki odluke, ujedno posljednjoj, piše kako ona stupa na snagu na dan donošenja. Što je bilo 4. srpnja.

Ugovor, naime, još nije sklopljen, piše Telegram, okolnosti u kojem je proveden natječaj i donesena odluka se za 36,5 milijuna kuna zemljište proda tvrtki “Marsonia glas” sada istražuje USKOK.

Kako gubitaška tvrtka može kupiti skupo državno zemljište?

Ukupni prošlogodišnji prihod tvrtke “Marsonia glas” iznosi 11.875 milijuna kuna te gubitak u poslovanju od 59.216 kuna. Osnivač ove firme je tvrtka “Drinus” čiji je osnivač sin Dragana Marića, Alen Marić. Ta tvrtka je gubitaš i u 2017. bila je u minusu 439.449,28 kuna koji se u 2018. povećao na 493.678 kuna. Zato se postavlja pitanje kako je tvrtka s gubitkom za koju Dragan Marić tvrdi da ima dvoje zaposlenika, uopće može kupiti zemljište čija je cijena 36,5 milijuna kuna? Što se dogodilo i je li riječ o legalnom poslu sada je na istrazi USKOK-a.

JOŠ JEDAN BIVŠI MINISTAR DOŠAO NA RED: USKOK istražuje Gorana Marića zbog prodaje državnog zemljišta 1

Iz povjerljivih izvora bliskih osječkom Uredu za sprječavanje korupcije i organiziranog kriminala, Telegramu je rečeno da “USKOK postupa na temelju saznanja do kojih dolazi, a jedan od njih mogu biti i medijski napisi koji upućuju na mogući kriminal”. Na pitanje u kojoj je fazi posao oko prodaje tog zemljišta spomenutoj tvrtki iz Slavonskog Broda, iz Ministarstva državne imovine odgovoreno je kako je nacrt kupoprodajnog ugovora “dostavljen nadležnom općinskom državnom odvjetništvu kako bi isto dalo mišljenje o pravnoj valjanosti pravnog posla kojim Republika Hrvatska otuđuje nekretnine iz svog vlasništva”.

Zemljište htio kupiti Volkswagen

Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu još nije dalo mišljenje, ali kako je Telegramu odgovoreno iz ministarstva novog ministra Marija Banožića, kada mišljenje stigne, “napravit će se postupanje” sukladno odredbama Zakona o upravljanju državnom imovinom i pripadajućim uredbama. Tako bi trebalo biti ako mišljenje slavonskobrodskog Općinskog državnog odvjetništva bude pozitivno i ako USKOK ne pronađe elemente koji bi obustavili prodaju zemljišta.

JOŠ JEDAN BIVŠI MINISTAR DOŠAO NA RED: USKOK istražuje Gorana Marića zbog prodaje državnog zemljišta 2

Ministarstvo državne imovine reklo je da je nacrt dostavljen DORH-u “temeljem odredbe članka 12. Uredbe o postupcima koji prethode sklapanju pravnih poslova raspolaganja nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske u svrhu prodaje, razvrgnuća suvlasničke zajednice, zamjene, davanja u zakup ili najam te o postupcima u vezi sa stjecanjem nekretnina i drugih stvarnih prava u korist Republike Hrvatske”. Valja napomenuti da se taj postupak obavlja tek nakon što je Vlada već donijela odluku o prodaji tog zemljišta i to gubitaškoj tvrtki.

I Grad Slavonski Brod bio je zainteresiran za kupnju zemljišta, a postojala je i mogućnost da Volkswagen ondje gradi tvornicu.

Podijeli objavu