Podijeli objavu

Vlada se okupila na prvoj sjednici nakon godišnjih odmora, na kojoj će se raspravljati o Prijedlogu odluke o davanju državnog jamstva za kreditno zaduženje Brodogradilištu 3. maj kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) i drugih banaka, radi stvaranja preduvjeta za pokretanje proizvodnje i završetak započetih novogradnji, a s ciljem umanjenja postojećih gubitaka za Republiku Hrvatsku.

Uobičajeno, premijer Andrej Plenković obratio se na početku sjednice, podsjetivši da se od posljednje sjednice održala proslava Dana domovinske zahvalnosti.

Kazao je kako je 6. kolovoza bio u 3. maju s ministrima. ‘Sve aktivnosti koje smo poduzimali dovele su do toga da ćemo dnas donijeti odluku o davanju državnog jamstva. To je vrlo važna i odmjerena odluka’, poručio je Plenković.

Prema odluci koju je na sjednici predstavio ministar gospodarstva Darko Horvat, Ministarstvo financija izdat će državno jamstvo za kreditno zaduženje društvu 3.Maj Brodogradilište kod HBOR-a ili drugih poslovnih banaka u svrhu stvaranja preduvjeta za pokretanje proizvodnje i završetak započetih novogradnji, a s ciljem umanjenja postojećih gubitaka za Republiku Hrvatsku, i sve to do iznosa od 150 milijuna kuna.

‘Procijenjena razlika između potrebnih sredstava za deblokadu, pokretanje proizvodnje i završetak gradnje brodova i sredstava koja bi se realizirala potpisivanjem ugovora o završetku gradnje brodova i njihovom izgradnjom, te konačnom prodajom iznosi 31,2 milijuna kuna, te će se prema procjeni navedenim iznosom umanjiti dosadašnja šteta koja je nastala ranije slijedom protestiranja ranije izdanih jamstava’, stoji u odluci.

‘S ovom odlukom ćemo, ono što je najvažnije, kada se sve okonča biti u situaciji da neće biti dodatnih troškova za državu, a omogućit ćemo poslovanje, dovršetak brodova, a možda i da se promjeni struktura vlasništva odnosno da se pronađe strateški partner. To znači da bi budućnost 3. maja značila i daljenje poslovanje Uljanika. Tome težimo i važno je da to razmumiju i radnici 3. maja i Uljanika’, poručio je Plenković.

Vlada je na sjednici, između ostalog, raspravila i prijedlog kandidata Republike Hrvatske za člana Europske komisije u razdoblju od 2019. do 2024. godine. Radi se o europarlamentarki Dubravki Šuici, no koji će resor još dobiti nije poznato.

Plenković je podsjetio kako je Šuica već u trećem mandatu u Europskom parlamentu, ali i kako je bila gradonačelnica Dubrovnika. ‘Ona dobro poznaje europske teme i uvjeren sam da će biti kvalitetna kandidatkinja za budući kolegij Europske komisije’, kazao je Plenković.

Plenković je još jednom odbacio komantare da Vlada ide prvo prema predsjednici Komisije, nego prema Saboru, jer se šefica komisije Ursula van der Leyen već sastala sa Šuicom. ‘To je njihovo nepoznavanje tehnologije djelovanja i konzultacija’, poručio je Plenković.

Podijeli objavu