Podijeli objavu

Britanski sveučilišni profesor i znanstvenik Angelo Grubisic (38), koji je radio na unaprjeđenju sigurnosti letačkih odijela, poginuo je u utorak pri ‘base’ skoku u Saudijskoj Arabiji, izvijestila je njegova obitelj, a prenosi BBC.

Astronautski inženjer vodio je tim dizajnera letačkih odijela (wingsuita) na Sveučilištu u Southamptonu, a u srpnju je osvojio prvenstvo u skakanju s letećim odijelom. Obitelj ga je opisala kao iznimno talentiranog.

– Angelo je izgubio život radeći ono što je najviše volio, “base” skakanje u letećem odijelu. Želimo osigurati da njegova postignuća i ambicije budu poznati u svijetu i istaknuti trag koji je ostavio u našim životima – dodaju u obitelji.

– Angelo je pridobio srca svake osobe koja je imala privilegij upoznati ga i raditi s njime. Iznimno smo tužni i šokirani zbog njegove smrti. Naše misli su s obitelji u ovom strašnom trenutku – objavili su sa Sveučilišta Southampton.

– Angelo je dao izniman doprinos istraživanju astronautike na Sveučilištu i bio je nevjerojatno popularan među studentima i kolegama – dodaju.

Grubisic je 2015. pokrenuo projekt Icarus kojemu je cilj bio dizajn letačkih odijela za rušenje svjetskih rekorda, ali uz unaprjeđenje sigurnosti, navodi Hrt.hr. Radio je i na svemirskim letjelicama za NASA-u i ESA-u te je 2018. bio inženjer konzultant za misiju BepiColombo na Merkur Europske svemirske agencije (ESA-e) i Japanske svemirske agencije (JAXA-e).

– Naše osoblje u mislima je s obitelji britanskog skakača koji je poginuo u Saudijskoj Arabiji i u kontaktu je s lokalnim vlastima – navodi se u priopćenju britanskog ministarstva vanjskih poslova.

 

 

Podijeli objavu