Podijeli objavu

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak u petak je, uoči nastavka pregovora o plaćama u zdravstvenom sustavu, poručio kako sindikati inzistiraju na onome što su ranije dogovorili s Vladom – povećanje plaća za 3 posto na uvjete rada i 4 posto na odgovornost za život i zdravlje ljudi.

“Kompromisno rasploženje može biti samo ako će Vlada pristati na ono što smo parafirali. Naša startna pozicija je ta i na tome i dalje inzistiramo”, izjavio je Topolnjak novinarima ispred Ministarstva zdravstva.

Istaknuo je kako od Vlade danas očekuje konkretne pregovore i ponudu, a onda će sindikati odlučivati hoće li eventualno prihvatiti nešto manje, “ali ne razmišljamo uopće o opcijama da bi to bilo manje od onoga što smo dogovorili i parafirali u prijašnjem dodatku”.

Topolnjak je napomenuo kako pregovori mogu trajati najkasnije do 31. listopada, mogu završiti i prije, a sindikati se kroz cijelo vrijeme, kako je rekao, pripremaju za štrajk ako pregovori ne uspiju.

“Mi apsolutno idemo s pripremama, naša tijela će takvu odluku sigurno donijeti, a kada, to ovisi o daljnjem tijeku pregovora”, poručio je.

To, dodao je, ne znači da neće biti štrajka dok traju pregovori. “Ako Vlada izrazi jasan stav da nema ništa od ovoga što mi tražimo, onda nemamo što čekati”, istaknuo je.

Sindikati odgovorili Plenkoviću: "Čije to interese zastupa premijer?" 1

Jučerašnju poruku premijera ministru zdravstva Milanu Kujundžiću i ministrici obrazovanja Blaženki Divjak da su oni, s obzirom na njihove zahtjeve o povećanju plaća u svojim resorima, članovi Vlade, a ne sindikata, Topolnjak je ocijenio zapanjujućom.

“Mogli bi reći da je za svaku pohvali da u Vladi RH ima i ministara koji su socijalno osjetljivi i koji se bore za prava radnika u svom resoru. Ali, postavljam onda i pitanje – ako ministri ne mogu biti socijalno osjetljivi, koje i čije interese zastupa onda premijer u ovoj Vladi”, zaključio je.

Autor: HINA

Podijeli objavu