Podijeli objavu

Povezana suščanska zajednica iz Amerike došla je proslaviti zlatni pir svojih prijatelja, koji su u svom rodnom mjestu željeli obnoviti zavjete.

Josip i Zora u Ameriku su sa Suska emigrirali još kao djeca, a želja za tradicionalnim sušačkim vjenčanjem ostala je živjeti u njima.

50 godina kasnije, ispunjavaju svoj san i na rodnom Susku slave zlatni pir, a uz prijatelje, tu su i njihova djeca i unuci.

Rosemarie Morin, Zorina i Josipova kći uzbuđena je zbog svojih roditelja: ”Ovo je njihova 50. godišnjica. Slavimo i sušačku tradiciju”.

Baš kao Zora i Josip, u Sjedinjenim Državama živi više od 4.000 Suščana i Suščanki. Silvio Tarabokija prisjeća se: ”To je bilo 63. U rujan sam išao u Italiju, išao sam u logor, i tamo sam ostao dvije godine. I onda sam emigrirao za Ameriku”.

No, na svoj Susak i njegovu tradiciju nisu zaboravili i rado mu se vraćaju svakog ljeta. Maria Tarabokija kaže: ”Naš rodni dom, silno ga ljubimo, silno ga volimo i volimo mu se vratiti svaku godinu”.

Ovakvo slavlje ne bi bilo potpuno bez tradicionalne sušačke nošnje, najkraće nošnje u Europi, za koju kažu i da je bila prva mini suknja. Marija Rudić, predsjednica Mjesnog odbora Susak, ističe: ”Mi ovo zovemo kamižoti, ovo je naša tradicionalna svečana nošnja i ona se sastoji od sa puno stvari. Kad je pir i neka svečanost sve tko ima nošnju obuče se i tako idemo kao procesija idemo gore prema crkvi”.

I ovog puta gosti se penju do točke sušačkog društvenog života, crkve svetog Nikole, gdje će Zora i Josip obnoviti svoje zavjete. U razgovoru za RTL Danas istaknuli su koliko su sretni što na Susku mogu proslaviti 50 godina braka, a Zora je otkrila i koja je tajna tako dugog zajedništva: ”Uvijek je važno pričati s mužem, i o lijepom i o ružnom, važno je i puno praštati, a treća je boga moliti da cijelu obitelj drži zajedno”.

Susak Josip iznimno voli i kaže da na njega u SAD-u misli svaki dan, a ovu noć na njihovu najdražem otoku uljepšat će im i pjevač Mladen Grdović, pišu Vijesti.hr.

Podijeli objavu