Podijeli objavu

Hongkongška policija probila je barikade prosvjednika u subotu nedaleko od policijske postaje i rastjerala je suzavcem tisuće ljudi koji su se okupili na tom području nakon održanog mimohoda protiv vlasti.

Policija je ispalila suzavac na prosvjednike potiskujući ih gotovo pola kilometra, do napuštenih industrijskih ulica četvti Kwun Tong, a čini se da su mnogi odlučni tamo i ostati.

Nekoliko je prosvjednika prije toga napalo policiju gađajući je kamenjem i bocama vode.

Međutim, većina je stajala udaljeno, iza barikada izrađenih od bambusa, uzvikujući da je policija povezana s trijadom, hongkongškom mafijom.

Prosvjednici su u subotu, po velikim vrućinama i smogu, išli odobrenom prosvjednom rutom kroz četvrt Kwun Tong prije nego što su se zaustavili ispred policijske postaje Ngau Tau Kok.

Ovo je 12. vikend prosvjeda u Hong Kongu koji su počeli 9. lipnja zbog nezadovoljstva zakonom koji je trebao omogućiti izručenje osumnjičenika Kini. Od zakona se u međuvremenu odustalo, no prosvjedi i dalje traju radi zabrinutosti zbog sve veće erozije sloboda garantiranih formulom “jedna država, dva sustava” koja je stupila na snagu nakon što je Hong Kong 1997. vraćen Kini.

Čelnica Hong Konga Carrie Lam izjavila je ranije ovoga tjedna da je otvorena za stvaranje “platforme za dijalog” s prosvjednicima, iako nije dala previše detalja o tome kako to planira provesti.

Obećala je i da će započeti istragu o policijskom nasilju nad prosvjednicima tijekom ljeta.

Protuvladini prosvjedi jedan su od najvećih izazova za kineskog predsjednika Xija Jinpinga od njegovog stupanja na vlast 2012. godine, navodi Hina. Komunistička partija se priprema za obilježavanje 70. godišnjice osnutka Narodne Republike 1. listopada, pa se kriza u Hong Kongu događa u osjetljivom razdoblju.

Podijeli objavu