Podijeli objavu

Zemlje G7 su se dogovorile da će čim prije pomoći zemljama kojima haraju požari što su se ovih dana proširili amazonskom prašumom, rekao je u nedjelju Emmanuel Macron.

– Postoji dovoljan stupanj suglasnosti da možemo reći svi se slažemo da ćemo čim prije pomoći zemljama koje su zahvatili požari, rekao je francuski predsjednik, domaćin susreta na vrhu sedmerih najrazvijenijih zemalja svijeta koji se u ponedjeljak završava u Biarritzu, na jugozapadu Francuske.

Snimke “pluća planeta” u plamenu uzbunile su međunarodnu javnost i pridonijele da se to pitanje nađe u središtu razgovora G7 unatoč početnom otporu Brazila koji ne sudjeluje na summitu u Biarritzu.

– Na pozive u pomoć koji među ostalim dolaze iz Kolumbije, moramo odgovoriti svojom nazočnošću, dodao je Macron koji je u petak oštro kritizirao “pasivnost” brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara pred tom ekološkom katastrofom. Macron je u nedjelju izvijestio da upravo kontaktira “sa svim zemljama Amazonije kako bi se mogle ispuniti konkretne obveze na tehničkom i na financijskom planu”.

– Upravo radimo na mehanizmu međunarodne mobilizacije kako bismo što djelotvornije mogli pomoći tim zemljama”, dodao je francuski predsjednik.

Što se tiče dugoročnog pitanja pošumljavanja Amazonije, “za stolom su bila iznesena različita razmišljanja”, dodao je Macron istaknuvši da su zemlje pogođene požarima privržene svom državnom suverenitetu.

– No važnost Amazonije za te zemlje i za međunarodnu zajednicu je tolika – kako u pogledu bioraznolikosti i kisika, tako i u pogledu borbe s klimatskim promjenama – da moramo pristupiti pošumljavanju, naglasio je francuski predsjednik.

Ta je ekološka kriza tolika da bi lako mogla blokirati trgovinski ugovor između EU-a i Mercosura (Brazil, Argentina, Urugvaj i Paragvaj)  potpisan krajem lipnja nakon dvadeset godina pregovaranja. Pariz je, optuživši Bolsonara da je “lagao” o svojim obvezama prema okolišu, poručio da će se u takvim okolnostima usprotiviti ugovoru.

Neslužbeno: Čelnici G7 za dijalog s Rusijom ali ne i članstvo, za dijalog s Iranom zadužen Macron

Čelnici G7 koji sudjeluju na susretu na vrhu u Biarritzu dogovorili su se da će “osnažiti dijalog i koordinaciju” s Rusijom koja je 2014. isključena iz te skupine, ali misle da je “prerano” za njezin povratak u skupinu najrazvijenijih zemalja svijeta. Za dijalog s Iranom zadužili su francuskog predsjednika. Tako su barem u nedjelju diplomatski izvori izjavili za agenciju France Presse.

Sedmero čelnika, među kojima Donald Trump i Emmanuel Macron, iznijeli su takvo stajalište o Rusiji u subotu na večeri kojom je otvoren summit, doznaje se od istog izvora.

– Dogovorili su se da G7 treba osnažiti dijalog i koordinaciju s Rusijom u vezi s aktualnim krizama, ali su naglasili da je prerano da Rusija opet sjedne za stol, dodao je diplomatski izvor.

Rusija je 2014. isključena iz G8 nakon aneksije Krima koju su osudile ostale zemlje skupine.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je prije summita da je za ponovno primanje Rusije jer to “ima puno više smisla”, ne navodeći koje bi uvjete za to trebala ispuniti, javlja Hina.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je primajući Vladimira Putina tjedan dana prije summita ocijenio da bi “bilo u redu” da se Rusija može vratiti u skupinu “ali se prije toga u dogovoru s Ukrajinom mora pronaći rješenje na temelju ugovora iz Minska”.

I Berlin i London su odbacili zamisao o ponovnom članstvu Rusije u ovoj fazi, a isto stajalište zauzima i Kanada.

Za dijalog s Iranom zadužen Macron

Čelnici G7 su se usto dogovorili da će “Macrona zadužiti za dijalog s Iranom na temelju zaključaka s razgovora i za prenošenje poruke Teheranu” kako bi se spriječila eskalacija u regiji, rekli su u nedjelju diplomatski izvori.

Sedmero predsjednika država i vlada potvrdilo je na večeri u subotu navečer da je njihova zajednička zadaća “spriječiti Iran da dođe u posjed nuklearnog oružja”, dodaju isti izvori.

– Čelnici G7 su se dogovorili o dvjema točkama: ne želimo da Iran posjeduje nuklearno oružje i nitko ne želi desetabilizaciju regije ni eskalaciju, kako bi se spriječio oružani sukob, dodaje taj izvor.

“Kako bi se pronašao najbolji put za vođenje dijaloga” odlučili su zadužiti francuskog predsjednika, dodaje izvor, ne otkrivajući pregovaračka načela o kojima se sedmero čelnika dogovorilo.

Macron je u subotu predložio američkom predsjedniku nagodbu za razrješenje iranske krize. Iznio mu je mogućnost da se Teheranu “na određeno vrijeme dopusti izvoz dijela njegove nafte” u zamjenu za obećanje Irana da neće obogaćivati uranij radi proizvodnje nuklearnog oružja. Donald Trump koji je u svibnju 2018. istupio iz iranskog nuklearnog dogovora i ponovo uveo teške sankcije Teheranu, traži nova jamstva potonjeg za njegovo diplomatsko i vojno djelovanje.

Trump kaže da se čelnici G7 “vrlo dobro slažu” na summitu

Američki predsjednik Donald Trump je u nedjelju odbacio medijske napise o napetostima na summitu G7 u Biarritzu, rekavši da se svi “vrlo dobro slažu” i poručio je britanskom premijeru da će imati trgovinski sporazum sa SAD-om.

– Prije nego što sam doputovao u Francusku lažne i odvratne vijesti su govorile da su odnosi sa šest drugih zemalja u G7 vrlo napeti, i da će dva dana sastanaka biti katastrofa”, napisao je Trump na Twitteru, netom prije sastanka s britanskim premijerom Borisom Johnsonom na marginama summita.

– Dakle, imamo jako dobre susrete, čelnici se vrlo dobro slažu, i naša zemlja ekonomski izvrsno stoji – razgovor o svijetu!, dodao je.

Johnson, koji se suočava s delikatnim zadatkom zadržavanja na svojoj strani europskih saveznika, a da pritom ne razljuti Trumpa, rekao je da će razgovori o trgovinskom sporazumu sa SAD-om biti teški, ali da postoje ogromne prilike za britanska poduzeća na američkom tržištu.

Upitan prije početka bilateralnog sastanka što savjetuje Johnsonu za brexit, Trump je odgovorio da “on ne treba savjet, pravi je čovjek za taj posao”.

Podijeli objavu