Podijeli objavu

Južnokorejske vojne snage započele su dvodnevnu vojnu vježbu u nedjelu u blizini otočja koje Japan također smatra dijelom svoga teritorija, što je izazvalo prosvjed Tokija samo nekoliko dana nakon što je Seul najavio da će napustiti dogovor o dijeljenju obavještajnih informacija s Japanom.

Japan i Južna Koreja dugo se spore o suverenitetu nad otočjem, koje Japanci zovu Takeshima, a Korejci Dokdo, a nalazi se u Japanskom moru, otprilike na pola puta između Južne Koreje i Japana.

U vježbi sudjeluju pomorske, kopnene i zračne snage, rekao je dužnosnik južnokorejskog ministarstva obrane.

Japansko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je vojnu vježbu neprihvatljivom i reklo je da su uputili prosvjednu notu Južnoj Koreji, zahtijevajući okončanje vojne vježbe.

Otočje je »očigledno inherentni dio japanskog teritorija«, poručio je Kenji Kanasugi, generalni direktor odjela za Aziju i Oceaniju u ministarstvu vanjskih poslova Japana, južnokorejskom veleposlanstvu u Tokiju.

Ko Ming-jung, glasnogovornica Plave kuće, rezidencije južnokorejskog predsjednika, rekla je da je riječ o godišnjoj vojnoj vježbi koja nije usmjerena protiv određene zemlje.

Japan prosvjeduje zbog južnokorejske vojne vježbe kod spornog otočja 1»To je vježba za čuvanje našeg suvereniteta i teritorija«, rekla je novinarima u Seulu.

U ovoj vježbi sudjeluje više južnokorejskih vojnika nego u prethodnoj i održava se na većem području u Japanskom moru, rekao je za Reuters dužnosnik južnokorejske ratne mornarice.

Po prvi puta u vježbi sudjeluje razarač sa sustavom Aegis i specijalne postrojbe vojske, rekao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman zbog osjetljivosti pitanja, javlja Hina.

Podijeli objavu