Podijeli objavu

Fizičar Boris Ivetić koji gotovo cijelo ljeto prosvjeduje pred Ministarstvom znanosti i obrazovanja zbog stanja na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu uhićen je u petak zbog narušavanja javnog reda i mira nakon incidenta u kojem je sudjelovala resorna ministrica Blaženka Divjak.

Stranka Slobodna Hrvatska tvrdi kako je ministrica Blaženka Divjak osobno pokušala otuđiti njegov transparent na kojemu je pisalo “ministrice zašto skirvate kriminal na PMF-u?”

U stranci tvrde kako je on tada potrčao sa udaljenosti od nekoliko metara te ministrici iščupao transparent iz ruku, no u Ministarstvu tvrde drugačije.

[ ZAHTJEV ZA TRENUTNO PUŠTANJE BORISA NA SLOBODU ]Možda nećete vjerovati kao što nisam niti ja, ali prije sat vremena…

Gepostet von Slobodna Hrvatska am Samstag, 24. August 2019

Poručuju kako su Ivetiću osigurali nekoliko sastanaka s ministricom te su mu, kažu u ministarstvu “osigurali dostojno pravo na prosvjed”. Ističu kako je Ivetić prvo verbalno napao ministricu, a potom se i “agresivno uputio prema njoj”

“U dva mjeseca komunalni redari i policija su u više navrata intervenirali zbog različitih verbalnih sukoba g. Ivetića sa djelatnicima Ministarstva te zaštitarskom službom Ministarstva. U petak, 23.8.2019. g. Ivetić se, nakon verbalnog napada na ministricu na samom ulazu Ministarstva, agresivno uputio prema ministrici, a između njih se postavio službeni vozač te spriječio mogući napad, te je Ministarstvo bilo dužno reagirati te kontaktirati Policiju”, javljaju iz Ministarstva.

Policija je Ivetića odvela na sud koji ga je poslao u Remetinec, no zasad nije poznato gdje se trenutno nalazi.

Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira navodi da će se onaj “tko se na javnom mjestu ponaša na naročito drzak i nepristojan način vrijeđajući građane ili narušavajući njihov mir, kazniti za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 350 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana, navodi Dnevnik.hr.

Spomenuti zakon na snazi je još od 1977. godine, a manje je izmjene doživio tek 1990. i 1994. godine, no njemačke marke u njemu su i dalje navedene.

Podijeli objavu