Podijeli objavu

Iran je prodao naftu s tankera koji je, nakon što su brod nekoliko tjedana u zatočeništvu držali britanski marinci, oslobodio Gibraltar a vlasnik tankera odlučit će koja je iduća destinacija, rekao je glasnogovornik iranske vlade u ponedjeljaknovinska agencija IRIB.

Kako je prenijela novinska agencija IRIB, glasnogovornik nije rekao tko je kupio naftu.

Nakon što je Gibraltar oslobodio tanker Adrian Darya 18. kolovoza, SAD je rekao da će poduzeti sve potrebne mjere kako bi spriječio tanker u dostavljanju nafte Siriji, što je izvorno bio razlog za zapljenu broda, jer je dostavljanje nafte Siriji protivno međunarodnim sankcijama.

“Islamska Republika Iran prodala je naftu s broda i sada će vlasnik i kupac nafte odlučiti o destinaciji teretnog broda”, rekao je glasnogovornik Ali Rabiei.

Podaci o plovidbi Refinitiv Eikona pokazuju da tanker više nije na putu za Tursku, koja je za vikend označena kao odrediše broda. Nije dana nova destinacija.

Ranije se brod kretao prema luci Kalamata u južnoj Grčkoj, ali je Atena poručila da neće dopustiti pristajanje tankera.

Brod Arian Darya, koji se donedavno zvao Grace 1, postao je predmetom diplomatskog spora između Irana i Britanije nakon što je zadržan 4. srpnja u Gibraltaru pod sumnjom da je prevozio iransku naftu za Siriju kršeći time međunarodne sankcije, navodi Hina.

Gibraltarske su ga vlasti pustile 18. kolovoza, nakon što su zaključile da ne postoji prijetnja za kršenje spornih odredbi, što je izazvalo prosvjed SAD-a.

Podijeli objavu