Podijeli objavu

HDZ-ov saborski zastupnik Miro Kovač u ponedjeljak je pozvao kolegu, saborskog zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca da se distancira od neprihvatljivih riječi srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića jer bi to bilo ljekovito za hrvatsko društvo i suživot između hrvatske većine i srpske manjine.

Kovač, koji je predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku, u objavi na Facebooku reagira na Pupovčeve izjave nakon napada na pripadnike srpske nacionalne manjine kod Knina te navodi da Hrvatska spada u kategoriju europskih zemalja s manje zločina iz mržnje, uzme li se u obzir broj stanovnika i broj evidentiranih slučajeva.

‘Svjedočimo neodgovornim pretjerivanjima’

“U Hrvatskoj je u 2017. godini bilo 25 evidentiranih slučajeva zločina iz mržnje. Svaki zločin iz mržnje je jedan zločin previše. Na tom planu treba jačati sposobnost policije i pravosuđa, ali ponajprije društvenu svijest. Za usporedbu, u istoj godini je u Slovačkoj bilo 34, u Češkoj 47, u Mađarskoj 233, u Poljskoj 886, u Austriji 302, u Belgiji 875, u Nizozemskoj 3499, u Francuskoj 1505, a u Njemačkoj 7913 evidentiranih slučajeva zločina iz mržnje”, navodi Kovač.

Statističke podatke o zločinima iz mržnje u Hrvatskoj prikuplja nadležni Vladin ured, a preko njega i Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OESS), podsjeća bivši ministar vanjskih poslova.

“Ti su podaci, pretpostavljam, poznati i Miloradu Pupovcu, kolegi zastupniku u Hrvatskom saboru, koji obnaša i dužnost predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, ali i člana Parlamentarne skupštine spomenutog OESS-a. S pravom se, dakle, od kolege zastupnika očekuje da, kada istupa u hrvatskoj i međunarodnoj javnosti, uzme u obzir statističke podatke o zločinima iz mržnje počinjenim u Hrvatskoj i trezveno i objektivno govori o hrvatskoj zbilji. Nažalost, umjesto toga ovih dana svjedočimo pribjegavanju neodgovornim pretjerivanjima i nevjerojatnom povezivanju NDH s današnjom demokratskom Hrvatskom”, poručuje Kovač.

‘Oružanu pobunu ‘režirao’ je Milošević’

Dodaje i da u zadnje vrijeme nije primijetio da je, “u svjetlu evidentiranih zločina iz mržnje, primjerice netko od istaknutih njemačkih parlamentaraca ustvrdio da društvena klima u današnjoj Njemačkoj podsjeća na Treći Reich, niti od francuskih da ona u Francuskoj podsjeća na Višijski režim”.

“Bilo bi zaista krajnje neodgovorno da kolega zastupnik Pupovac dopusti da njegove izjave o nemilom incidentu kod Knina, koji je za svaku osudu i koji hrvatska policija temeljito istražuje, služe za širenje netrpeljivosti unutar Hrvatske i prema Hrvatskoj. Umjesto toga bi mogao iskoristiti povijesnu priliku i javno se nedvosmisleno distancirati od skandalozne i za hrvatsko-srpske odnose vrlo štetne izjave Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, kojemu je ‘razumljivo’ da se početkom 1990-ih godina ‘najveći dio’ Srba u Hrvatskoj pobunio protiv svoje države”, poručuje Kovač.

Istaknuvši kako je danas općepoznato “da je ta oružana pobuna bila u ‘režiji’ velikosrpskog programa Slobodana Miloševića, koji je na svu sreću poražen u Domovinskom ratu”, Kovač na kraju objave poručuje: “Bilo bi ljekovito za hrvatsko društvo i za suživot između hrvatske većine i srpske manjine da se gospodin Pupovac, kao zastupnik u Hrvatskom saboru i predstavnik Srba u Hrvatskoj, distancira od neprihvatljivih riječi Aleksandra Vučića”.

Pupovac smatra da je stanje lošije nego 2014.

Pupovac je u intervjuu za portal Radiosarajevo.ba, objavljen u subotu, rekao kako Hrvatska postaje čimbenik nestabilnosti na prostoru bivše Jugoslavije jer se u njoj promovira nesnošljivost prema drugim narodima i pokušava rehabilitirati ustaštvo, u čemu, kako tvrdi, važnu ulogu imaju pojedini pripadnici Katoličke crkve, neke političke stranke i braniteljske udruge, navodi Hina.

Pupovac, čija je Samostalna demokratska srpska stranka član vladajuće koalicije u Hrvatskoj, ustvrdio je kako stanje glede međuetničke tolerancije u Hrvatskoj nije dobro.

“U pogledu stanja mira, sigurnosti, poštivanja Ustava i zakona, te poštivanja međunarodnih ugovora, koje je Hrvatska potpisala, poštivanja povelja međunarodnih organizacija čija je članica, od UN-a, NATO-a, Vijeća Evrope i Evropske unije, situacija u Hrvatskoj nije dobra”, rekao je.

Po njegovim riječima stanje u RH je lošije od 2014., a posljednji incidenti samo su kulminacija odnosa prema drugima narodima.

Podijeli objavu