Podijeli objavu

Od 1. siječnja 2022. trebala bi započeti primjena fiskalizacije s QR kodom, a već sada su u pripremi izmjene Zakona o fiskalizaciji koje bi to omogućile

Fiskalizacija računa u prometu gotovinom u Hrvatskoj traje šest godina. No, unatoč naporima Ministarstva financija i Porezne uprave, prometi obveznika fiskalizacije se rijetko prikazuju u cijelosti, a model “plaćanja na ruke” i dalje je raširen. Stoga će ove jeseni biti izmijenjen Zakon o fiskalizaciji, a njime će se na tržištu pojaviti i jedna novost.

Naime, na svakom izdanom računu morat će biti otisnuti QR kodovi, kako bi građani mogli sami, s pomoću aplikacije, provjeriti ispravnost računa. Ovaj se model u Europi pokazao kao snažan alat u borbi protiv utaje poreza, piše tportal.

Olakšanje građanima

“Građani, kao najvažnija karika uspješne provedbe fiskalizacije, prepoznali su fiskalizaciju kao pozitivnu mjeru koju podržavaju uzimanjem i provjerom računa te sudjelovanjem u nagradnoj igri Bez računa se ne računa”, stoji u prijedlogu Zakona na e-Savjetovanju. Dodaje se i kako je unošenje svih znamenki jedinstvenog identifikatora računa (JIR) ili zaštitnog koda izdavatelja (ZKI) komplicirano zbog velikog broja znamenki, što dovodi i do mogućnosti za pogreške tijekom prijepisa.

“Očitavanjem QR koda iskazanog na računu u aplikaciju za provjeru upisali bi se svi podaci, što bi građanima olakšalo postupak i dodatno ih potaknulo da račune provjeravaju i prijavljuju Poreznoj upravi, a posljedično bi se omogućila još kvalitetnija i bolja kontrola onih poreznih obveznika koji pravovremeno ne izvršavaju svoje porezne obveze te bi se ostvario pravedniji i učinkovitiji porezni sustav u odnosu na ostale uredne porezne obveznike. Obveznici fiskalizacije za korištenje QR koda trebali bi prilagoditi svoja fiskalna rješenja, stoga bi se obveznicima ostavio dovoljan rok prilagodbe te bi primjena fiskalizacije s QR kodom započela od 1. siječnja 2022. godine”, kažu iz Porezne uprave.

Oprečni komentari

Na e-Savjetovanju su upućeni brojni komentarni. Jedan komentator upozorava kako će QR kod za tri godine biti zastarjela tehnologija te predlaže internetsku aplikaciju za učitavanje fotografija računa. Korisnik pod imenom Udruženje ugostitelja Pula smatra kako “sve ove mjere neće bitnije utjecati na smanjenje sive ekonomije, ali će utjecati na to da će poduzetnici i obrtnici zatvoriti svoje djelatnosti i pobjeći u inozemstvo”.

“Sto posto sam za fiskalizaciju i ovaj prijedlog ima smisla. JIR brojevi na kraju krajeva korisniku ne znače ništa, a QR kod olakšava posao. Tri puta pokušam ukucati taj kod i tri puta pogriješim. Što se tiče prilagodbe i troškova, to će rješavati softverske tvrtke s kojima poduzetnici već imaju ugovore, pa troška gotovo i nema. U Koordinaciji podržavamo svaku pojačanu kontrolu i kvalitetniji nadzor fiskalizacije”, ističe Marin Medak iz Koordinacije ugostitelja Hrvatske.

Podijeli objavu