Podijeli objavu

Županijski sud u Rijeci donio je pravomoćnu presudu za jedan konvertirani kredit, izvijestila je Udruga franak. Potrošaču koji je tužio banku, sud je dodijelio 50.000 kuna za preplaćene kamate.

Prvo je Općinski sud u Splitu odbio tužbu kao neosnovanu, obrazlažući to konverzijom i tvrdnjom da je potrošač potpisivanjem aneksa ugovora izgubio pravni interes, no riječki Županijski sud takvu je presudu preinačio i dosudio 50.000 kuna preplaćenih kamata potrošaču uz pripadajuće zatezne kamate, prenosi Dnevnik.hr.

“Presuda je izvrsna i zbog toga jer po prihvaćanju žalbe tužitelja nije vraćena na prvi stupanj na ponovno suđenje, nego je viši sud odmah riješio slučaj konačnim pravorijekom”, ističu iz Udruge franak.

Udruga franak naglasila je i najbitnije detalje presude:

1. Dodatak ugovora iz konverzije nije od utjecaja na tužiteljevo potraživanje razlike kamata.

2. Zakonskim odredbama za konverziju nije riješeno pitanje ništetnosti odredaba o promjenjivoj kamatnoj stopi.

3. Glavni motiv zakona bio je izjednačavanje položaja CHF dužnika s položajem dužnika iz euro kredita, a ne vraćanje preplaćenih kamata za vrijeme korištenja nepoštene ugovorne odredbe.

4. Konverzija se odnosi isključivo na ugovorne obveze proizašle iz osnovnoga ugovora, dok se ne odnose i na izvanugovorne odnose među strankama.

5. Konverzijom nije prestala izvanugovorna obveza vraćanja svega što je stečeno bez osnove.

Iz Udruge franak naglašavaju da potrošač tužitelj može novom tužbom zatražiti i tečajne razlike po odluci Vrhovnoga suda o revizijama banaka odnosno u skladu s odlukama Vrhovnoga suda RH može zatražiti i kompletnu ništetnost kompletnoga ugovor te obeštećenje na temelju te ništetnosti, u dogovoru s odvjetnikom koji ga zastupa.

Podijeli objavu