Podijeli objavu

Pokret pet zvijezda (M5S) suspendirao je u utorak razgovore o formiranju nove vlade s opozicijskom Demokratskom strankom (PD), a pregovorima će se vratiti ako PD pristane da premijer bude Giuseppe Conte, donedavni predsjednik vlade koji je podnio ostavku.

Populistički M5S i PD lijevog centra, tradicionalno politički neprijatelji, pokušavaju sastaviti novu vladu, nakon što je desničarska Liga izašla iz četrnaestomjesečne vlade s M5S-om ovoga mjeseca.

Kasno navečer u ponedjeljak činilo se da su M5S i PD blizu dogovora, a PD je pokazivao da su odustali od protivljenja Conteu, javlja Hina.

IPak, M5S je bio pozvao na zaustavljanje pregovora u utorak, a iz njihove izjave jasno se mogla iščitati velika razlika u odnosu na navodni napredak pregovora u ponedjeljak.

‘Jučer, nakon četiri sata razgovora, ništa nije postignuto’, stoji u izjavi.

‘Ne možemo više ovako raditi. Ili će se stav promijeniti ili će biti teško. Vidjet ćemo se ponovno s PD-om kada stranka odobri reizbor Contea’, dodaje se.

Nestranački Conte blizak je Pokretu pet zvijezda, a podnio je ostavku prošloga tjedna nakon što je Matteo Salvini objavio da Liga napušta koaliciju te je pozvao na prijevremene izbore.

Conte je u ponedjeljak sudjelovao na sastanku vođe M5S-a Luigija Di Maija i vođe PD-a Nicole Zingarettija.

M5S se žalio da PD nije jasno podržao Contea na mjestu premijera. PD je rekao da se mnogo detalja tek treba razraditi.

Vođe dviju stranaka u srijedu će otići na konzultacije s predsjednikom Sergiom Mattarellom, a ako do tada ne sklope sporazum, Mattarella će imenovati prijelaznu vladu i raspisati prijevremene izbore.

Podijeli objavu