Podijeli objavu

Bivši francuski reprezentativac Eric Cantona u četvrtak će u Monacu primiti Nagradu predsjednika UEFA-e te će se tako priključiti prijašnjim dobitnicima Raymondu Kopi, Johanu Cruyffu i Davidu Beckhamu, objavila je UEFA.

Napadačka zvijezda Manchester Uniteda, koji je karijeru započeo u Auxerreu, a onda je nastavio u Marseilleu, Nîmesu i Leedsu, sada 53-godišnji Cantona, “nagrađen je ne samo zbog karijere igrača visokog kalibra, nego i zbog svoje osobnosti zbog koje je odbijao kompromis i branio svoje vrijednosti”, objasnio je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.

Ne ulazimo u izbor Cantone za nagradu, ali se iz obrazloženja može zaključiti kako Čeferin pod ”osobnost i odbijanje kompromisa” valjda ne misli na karijeru opterećenu brojnim incidentima po kojima je, osim po igri, Cantona bio poznat diljem svijeta.

Podsjetimo, njegov brutalan napad na navijača Crystal Palacea na utakmici u Londonu, koji ga je obilježio možda i više od nogometnog talenta i zbog kojeg mu je prijetila kazna od dva tjedna zatvora, bio je samo vrhunac njegovih ispada. Cantona je bio poznat i po grubostima na terenu, znao je javno vrijeđati trenere i suparničke navijače s kojima je i u Francuskoj ulazio u fizičke obračune.

Bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi nogometaš Cantona danas prošao kod UEFA-e koja kažnjava klubove i igrače kad treba i kad ne treba. Zato se obrazloženje čelnika UEFA-e čini prilično licemjernim, prenosi Hina.

Treba istaknuti i da je nakon igračke karijere Cantona pridonio razvoju nogometa na pijesku te je postao glumac.

Nagrada predsjednika UEFA-e ustanovljena je 1998. i dodjeljuje se “istinskim protagonistima” koji su sudjelovali u “razvoju i uspjehu nogometa”. Cantoni će biti uručena u četvrtak povodom ždrijeba za Ligu prvaka. Prošle godine je dodijeljena Davidu Beckhamu.

Podijeli objavu