Podijeli objavu

‘Isus nije sebe nazivao Židovom, nego Sinom čovječjim. Umro je za svakog čovjeka… U tom duhu osuđujem nasilje što su ga ovih dana u Kninu, Đevrskama, Viškovu i nekim drugim mjestima naše hrvatske domovine izvršile određene osobe nad ljudima srpske nacionalnosti’

Nakon nedavnih nacionalistički motiviranih napada na Srbe kod Knina za vrijeme kvalifikacijske utakmice Lige prvake u Bernu Crvene zvezde protiv Young Boysa, požeški biskup Antun Škvorčević prvi je visoki predstavnik Katoličke crkve u Hrvatskoj koji je eksplicitno osudio te napade. Škvorčević je predvodio u nedjelju, 25. kolovoza, u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Daruvaru slavlje uvođenja novog župnika Zdravka Radoša u župničku službu, piše portal Informativna katolička agencija.

Biskup je rekao kako univerzalnost spasenja ima posebno značenje za djelovanje novog župnika u Daruvaru, gdje žive pripadnici hrvatske, češke, srpske i drugih narodnosti, te da on s naslova evanđelja treba promicati snošljivost, međusobno poštovanje i zajedništvo, vrednujući različitost kao dar Božji i surađivati za zajedničko dobro.

Isus je umro za svakog čovjeka

„Isus nije sebe nazivao Židovom, nego Sinom čovječjim. Umro je za svakog čovjeka te se na križu priznao našim bratom: I hrvatskim i češkim i srpskim i drugim. I upravo zbog toga vjernici trebaju svakog čovjeka prihvaćati s velikim poštovanjem, nikada ne prezirati druge s bilo kojeg razloga, pogotovo ne s naslova nacionalne pripadnosti.

U tom duhu osuđujem nasilje što su ga ovih dana u Kninu, Đevrskama, Viškovu i nekim drugim mjestima naše hrvatske domovine izvršile određene osobe nad ljudima srpske nacionalnosti te žrtvama izražavam svoje suosjećanje. Nedopustivo je hrvatstvo pretvoriti u ideologiju za mržnju i nasilje. Ono je sustav vrijednosti u koji su ugrađena i evanđeoska načela, te kad netko mrzi pripadnike drugog naroda i vrši nad njim nasilje, povrjeđuje i kršćansku baštinu, djeluje protiv Božjeg nauma o čovjeku.“

Ogradio se od politikanata

„Ograđujem se od onih koji spomenute događaje nastoje iskoristiti za svoje političke ciljeve, dajući im značenje koje oni nemaju, podupirući nove podjele i šireći nepovjerenje, što može uzrokovati veće zlo od počinjenog nasilja“, dodao je biskup Škvorčević.

Podijeli objavu