Podijeli objavu

Ferdinand Piech, bivši glavni direktor Volkswagena koji je transformirao njemačku kompaniju od osrednjeg proizvođača automobila u jednu od globalno najuspješnijih automobilskih kompanija, umro je u nedjelju, prenio je njemački tabloid Bild.

Osamdesetdvogodišnji Piech umro je u nedjelju u bavarskom Rosenheimu. Bio je unuk Ferdinanda Porschea, tvorca omiljene Volkswagenove Bube.

Obitelji Piech i Porsche i danas upravljaju Volkswagen grupom.

Volkswagen general meeting | Autor: Marcus Brandt/DPA/PIXSELL

Briljantni inženjer Piech uveo je revolucionarne promjene u Volkswagen, nakon što je primijenio tehniku modularne konstrukcije koja je omogućila da Audijevi, Škodini i Volkswagenovi automobili imaju do 65 posto zajedničkih dijelova što je pomoglo Volkswagen grupi da drastično smanje troškove proizvodnje.

Pod Piechovim vodstvo Volkswagen je proširio proizvodnju i, u samo godinu dana, kupio luksuzne brendove Bentley, Bugatti i Lamborghini.

– Oduvijek i prije svega smatrao sam se menadžerom i oslanjao sam se na instinkt za zahtjevom tržišta. Posao i politika nikada me nisu odvraćali od naše temeljne misije: razviti i napraviti atraktivne automobile – napisao je Piech u svojoj autobiografiji.

Volkswagen general meeting | Autor: Christian Charisius/DPA/PIXSELL

Volkswagen je bio u gubitku od milijarde eura kada ga je Piech preuzeo, a nakon devet godina pod njegovim vodstvom došao je do 2,6 milijardi eura profita.

Volkswagen je postao carstvo s 12 brendova, uključujući Seat, Škodu, Audi, Porsche, Bentley i Ducati i kamione MAN i Scania.

Piech, otac dvanaestero djece s četiri različite žene, bio je poznat po rizičnim poslovnim potezima koji bi naposljetku polučili izvanredan uspjeh.

FILE PHOTO: FERDINAND PIECH, HEAD OF VOLKSWAGEN AG SITS IN BENTLEY IN WOLFSBURG. | Autor: Peter Mueller/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Postao je glavni izvršni direktor Volkswagena 1993., a predsjednik 2002. i na toj je poziciji ostao do travnja 2015. kada je podnio ostavku zbog neslaganja s glavnim izvršnim direktorom Marinom Winterkornom, navodi Hina.

Nekoliko mjeseci kasnije bit će otkriveno da je Volkswagen varao na emisiji stakleničkih plinova, što će pogoditi reputaciju tvrtke.

Podijeli objavu