Podijeli objavu

Iako službena kampanja za predsjedničke izbore još nije počela, neformalna kampanja vodi se već cijelo ljeto, no teme koje se probijaju u medijski prostor uglavnom su populističke, demagoške, a ne manjka ni nezaobilaznih ustaša i partizana kojima se lako i pouzdano pale mase, piše u utorak Večernji list.

Dnevnik zato predlaže pet društvenih tema, koje ne proizlaze nužno iz predsjedničkih ovlasti, ali za koje bi se predsjednički kandidati svakako trebali založiti.

Hrvatsko društvo ni 30-ak godina od tranzicije iz socijalističkog modela vladavine nije se riješilo nepoželjnih i pogubnih modela – klijentelizma, korupcije, napredovanja i zapošljavanja po stranačkoj liniji.

Hrvatska ni 30 godina poslije nije osnažila svoju ekonomiju pa se dostojanstvo hrvatskih radnika ne može usporediti s onim u razvijenijim zemljama Europe.

Hrvatska se neravnomjerno razvija, ni 30 godina poslije porezna uprava nije uspostavila model učinkovite provjere porijekla imovine, a porezna politika ne ide u smjeru balansiranog razvoja zemlje.

U društvu je posebno prisutno obiteljsko i međupartnersko nasilje, nema modela kojim bi svoj djeci omogućila jednak životni start, ističe Večernji list.

Stoga predlažu sljedećih pet tema; dostojanstvo radnicima većim plaćama i poštivanjem radničkih prava (i u javnom i u realnom sektoru), stop korupciji, klijentelizmu i uhljebništvu, ravnomjerniji razvoj Hrvatske kroz poreznu politiku, ali i utvrđivanje porijekla imovine, strože kazne za sve oblike nasilja (po uzoru na veće kazne za prometne prijestupe) te uspostavu modela koji bi djeci, bez obzira na životne i materijalne prilike, omogućio što kvalitetnije obrazovanje i što bolji životni start, piše Večernji list.

AUTOR:

Podijeli objavu