Podijeli objavu

Udruge branitelja i specijalne policije sazvali su konferenciju za novinare na kojoj su komentirali nedavne izajve čelnika SDSS-a Milorada Pupovca da Hrvatska postaje “čimbenik nestabilnosti”.

Svjedoci smo nemilog događaja u Kninu. Osuđujemo svaki vid nasilja. Nasilje ima ime i prezime, ima motiv i posljedicu. Neumjesno je da se od ugostiteljske tuče napravi državni problem bez imalo osnova ili bilo kakvih indicija ili argumenata. Svi smo svjesni da motivi mogu biti netrpeljivost, navijačke skupine, preljub… Očekujemo od MUP-a da svaki vid nasilja istraži, procesuira i da ih sud adekvatno kazni, rekao je Zoran Maras, predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata RH.

Na konferenciji za novinare udruge su prozvale čelnika SDSS-a Milorada Pupovca koji je, osvrnuvši se na val nasilja prema ljudima srpske nacionalnosti, u jednom intervjuu rekao kako Hrvatska postaje “čimbenik nestabilnosti” u regiji te da Katolička crkva, pojedine političke stranke te braniteljske udruge rehabilitiraju ustaštvo, prenosi 24sata.

“Očekujemo da se prekine ustašizacija Domovinskog rata i branitelja. Kao i rehabilitacija četništva i komunističkog antifašizma koja se čak očituje u udžbenicima povijesti za nacionalne manjine gdje se navodi da “su Hrvati nakon Oluje prognali preko 200 tisuća Srba”. Postavlja se pitanje da li mi poštujemo međunarodne presude Haaškog tribunala”, istaknuo je Maras te pozvao ministricu Divjak da reagira.

“Svima koji nas nazivaju “desničarima”, poručujemo sljedeće: Moderna Hrvatska država je suverena na temeljima Domovinskog rata i na referendumu hrvatskih građana. Nismo mi remetilački faktor koji nije za pomirbu. Mi koji smo krvarili smo prvi koji želimo mir. Pa kako to mnogi govore, do pomirbe mora doći, ali na istinitim činjenicama. Hrvatska nema nikakve veze s NDH ni sa komunističkim fašizmom niti sa četništvom. Stvorena je na temeljima Domovinskog rata i to je jedini temelj ove države”, rekao je Maras.

“Mi hrvatski branitelji prvo osuđujemo sve oblike nasilja, to nas je krasilo i ’91. godine. Na toj smo strani bili i ostali. Sve ostale stvari su netočne i nisu dobronamjerne. Svjedoci smo vrhunca kampanje “specijalnog rata” koji je na djelu još od ’90-ih godina. Ista retorika je krasila medijski prostor i prethodila Balvan revoluciji i prethodila agresija. Obrazac je isti, godine su prošle”, istaknuo je Siniša Mastelić, predsjednik Saveza udruga branitelja radnika RH. Dodao je kako u njegovoj udruzi postoje pripadnici nacionalnih manjina kojima “nikome ne fali dlaka na glavi” te da je Hrvatska moderna država u kojoj svi mogu raditi i surađivati.

Nedopustivo je da nakon 28 godina isti agresor želi kreirati državnu politiku, optužuje i presuđuje, udara na temelje državnosti i ruši kao da je 1991. Milorad Pupovac, koji je prisegnuo svojim čašću u Hrvatskom saboru da će poštovati pravni poredak i zauzimati se za napredak RH, radi upravo suprotno. Poručili su predsjednici ove tri Udruge.

Naglasili su kako Pupovac otvoreno radi protiv države u kojoj živi i od koje živi.

“Govoriti da je Hrvatska čimbenik nestabilnosti u regiji i pri tome biti dio te vlasti, nije ništa drugo nego licemjerje”, istaknuli su. Očekuju od institucija da istraže i utvrde da li postoji kaznena odgovornost glede povreda i uvreda RH te zbog govora mržnje.

“Jer što je drugo nego govor mržnje njegova usporedba suvremene, samostalne i u Domovinskom ratu stvorene RH s NDH”, poručili su dodavši da će, ukoliko institucije ne budu reagirale, smatrati da podržavaju Pupovčeve stavove.

“On Hrvatsku uspoređuje s NDH i tvrdi kako se u Hrvatskoj pokušava u novom europskom kontekstu rehabilitirati ustaški pokret. A po njemu, u tome značajnu ulogu ima kler i pojedine veteranske organizacije. Optužuje nas za svoja djela”, naglasili su dodavši kako se upravo Pupovac služi metodama totalitarističkih režima viđenih u povijesti, a to je metodologija specijalnog rata.

“Nas neće pokolebati. Njegov je problem ako ne može podnijeti da je Domovinski rat osniva današnje Hrvatske i da je ona utemeljena na krvi junaka”, poručili su, a prenosi 24sata.

“Smatramo krajnje neprimjereno, pa i nedopustivo izjave našeg koalicijskog partnera koje su upućivale na zaključak da je Hrvatska faktor nestabilnosti u području jugoistoka Europe i da se suvremenu Hrvatsku uspoređuje s režimom NDH. Smatramo da to apsolutno ne stoji i da treba vrlo jasno kazati i to odlučno odbacujem. Takve teze ne stoje”, kazao je Plenković novinarima nakon sastanka HDZ-ova vodstva u središnjici stranke.

Ponovno je oštro osudio prošlotjedne napade na pripadnike srpske nacionalne manjine i istaknuo kako očekuje od policije da će procesuirati počinitelje. Dodao je da je politika koju vode njegova Vlada i HDZ-a – stvarati zemlju u kojoj se sve manjine koje žive u Hrvatskoj osjećaju dobro i sigurno, “uključujući i naše sugrađane koji su predstavnici srpske manjine”, kazao je Plenković.

Podijeli objavu