Podijeli objavu

Rusija i Turska raspravljaju o mogućoj isporuci ruskog borbenog zrakoplova Suhoja Su-57 i Su-35 Turskoj, citirala je u srijedu novinska agencija RIA ruskog dužnosnika.

Rusija je ove godine počela s isporukom raketnog sustava S-400 zbog čega je došlo do pogoršanja veza Turske sa saveznicima u NATO-u, a Washington je započeo s isključivanjem Turske iz programa prodaje zrakoplova F-35 toj zemlji.

Čelnik ruske Federalne službe za vojno-tehničku suradnju rekao je da je kasnije u srijedu planirao razgovarati s turskim kolegom o obrambenom raketnom sustavu S-400, kao i o mogućoj dostavi Su-35 ili Su-57 zrakoplova.

Pokazali su interes, no prerano je govoriti o pregovorima o ugovoru. Nije podnesen zahtjev, moramo najprije održati konzultacije, citirala je RIA dužnosnika Dmitrija Šugajeva.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u utorak, nakon razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, da Turska želi nastaviti suradnju s Rusijom na području obrambene industrije i trgovine zrakoplovima.

Erdogan je u utorak otputovao u jednodnevni posjet Rusiji. Od ruskog je predsjednika tražio da zaštiti turske vojnike u ofenzivi sirijske vojske na sjeverozapadu zemlje, otkrio je visoki turski dužnosnik, javlja Hina.

Dvojica čelnika inače često razgovaraju, osnažuju odnose i usmjereni su na energetsku i obrambenu suradnju.

Podijeli objavu