Podijeli objavu

Kineski katolički biskup prvi je put zaređen zajedničkim odobrenjem Pape i Pekinga dogovorenim sporazumom koji promiče pomirbu Kine i Svete Stolice.

Oko 12 milijuna katolika u Kini desetljećima su podijeljeni na državnu organizaciju, čiji je kler izabrala ateistička Komunistička partija, te na neslužbenu podzemnu crkvu vjernu Vatikanu.

No, prema sporazumu postignutom u rujnu prošle godine, i Peking i Vatikan će sada imati glas u imenovanju katoličkih biskupa. Službena crkva Kine, Kineska katolička patriotska udruga, objavila je kako je u ponedjeljak Yao Shun zaređen za biskupa dijeceze Ulanqaba u sjevernoj kineskoj autonomnoj regiji Unutarnje Mongolije. Kineski zakon od svećenika i biskupa zahtjeva prijavu i usklađivanje sa službenom državnom crkvom.

Biskup, kojeg je Vatikan nazvao Antonijem Yaom Shunom, prilikom ređenja dobio je i “mandat Pape”, navodi se u izjavi Mattea Brunija iz ureda za medije Svete Stolice.

Prema izjavi, njegovo zaređenje je “prvo koje se dogodilo unutar okvira privremenog sporazuma Svete Stolice i Narodne Republike Kine”, koji su diplomatske odnose prekinuli 1951. godine. Prema izvještaju državnog list Global Times od srijede, Kina se suočava s manjkom biskupa, oko trećine od 98 dijeceza uopće nema biskupa, a brojni stariji namjeravaju se umiroviti.

Državni su mediji izvijestili kako bi se u srijedu još jedan kineski biskup trebao zarediti, iako crkva to nije službeno potvrdila.

Papa Franjo je kao dio sporazuma priznao sedam pripadnika klera koje je imenovala Kina, unatoč strahu da bi Peking mogao iskoristiti sporazum i dodatno suzbiti djelovanje vjernika izvan službene crkve, prenosi Pogled.ba. Iako su se odnosi s rastom broja katolika u Kini popravili te je Vatikan pojačao napore za obnavljanje odnosa, napetosti i dalje postoje.

Vatikan je jedini europski diplomatski saveznik neovisnom Tajvanu, koji Kina smatra svojom odmetnutom provincijom čije pripajanje očekuje. Vatikan je u lipnju pozvao Peking da ne zastrašuje katolike koji još uvijek odlaze u podzemne crkve koje odbijaju biti odane službenoj državnoj crkvi.

U posljednjih su se nekoliko godina dogodili brojni pokušaji gušenja vjerskih bogoslužja uništavanjem crkvi u pojedinim regijama te ograničavanjem prodaje Biblije. Sporazum je dočekan oštrim kritikama kada je najavljen prošle godine.

Istaknuti kardinal Hong Konga, Joseph Zen, rekao je tada da je sporazum “velik korak naprijed prema uništenju prave kineske crkve”.

Podijeli objavu