Podijeli objavu

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Zagreba oštro je osudilo seksističku izjavu gradonačelnika Milana Bandića upućenu novinarki N1 televizije te je od Bandića zatražilo da joj se ispriča za neprimjereno ponašanje i ubuduće ne koristi izjave u kojima omalovažava novinarke.

Novinarka Matea Dominiković u utorak je na konferenciji za novinare Bandiću postavila niz pitanja o GUP-u, tzv. ‘Zagrebački Manhattan’ i drugim temama. Bandić je na pitanja odgovorio uvredljivim i seksističkim riječima: ‘Opet vi! Vi opet. Vi pilate. Da vi znate kako vi mene rajcate. Kako vi mene veselite, kako vi mene zabavljate. To je strašno.’

Povjerenstvo je u zaključku koji je većinom glasova usvojen na telefonskoj sjednici u srijedu od Bandića zatražilo da uputi isprike novinarki za neprimjereno ponašanje i da ubuduće ne koristi izjave u kojima se omalovažavaju novinarke.

‘Njegov ležeran način komuniciranja u javnosti ne može biti opravdanje za seksizam i uvredljivo ponašanje prema ženama, novinarkama koje rade svoj novinarski posao, bez obzira što pitanja ponekad mogu biti provokativna’, stoji u zaključku koji će danas biti poslan zagrebačkom gradonačelniku.

Povjerenstvo ističe da je seksizam, osobito u javnom prostoru, prepreka ostvarivanju pune ravnopravnosti žena i muškaraca kao temeljne sastavnice demokratskog društva za koju se ovo Povjerenstvo posebno zalaže.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba Vesna Nađ (SDP) jutros je potvrdila Hini da će danas taj zaključak potpisati te će ga tajnica Povjerenstva poslati u Ured gradonačelnika, piše Hina.

Podijeli objavu