Podijeli objavu

No isto tako, uspoređivati današnju modernu Hrvatsku s NDH je nedopustivo. Moderna Hrvatska nema nikakve veze s NDH, ona je utemeljena na Domovinskom ratu i demokratskim procesima 1990 godine, rekao je

“Dosta je spirale mržnje, tome nema mjesta u Hrvatskoj 2019. godine” – poručio je prije današnje sjednice Vlade premijer Andrej Plenković, koji je još jednom u ime Vlade osudio nedavne napade na pripadnika srpske nacionalne manjine. Posebno je istaknuo slučajeve u Uzdolju kod Knina, Đevrskama i Viškovu kod Rijeke.

– To su slučajevi različitog karaktera, ali je policija odmah reagirala i pronašla aktere. Važno je naglasiti da su to sve djela individualnih osoba, a ne odraz neke politike ili klime u društvu. Za njih će odgovarati konkretne osobe koje su ih počinile, rekao je Plenković.

Istaknuo je kako trenutna parlamentarna većina gradi politiku uključivosti svih nacionalnih manjina u politički život, te štiti njihova prava i želi da se svi u Hrvatskoj osjećaju sigurno.

– Odbacujem teze o Hrvatskoj kao faktoru nestabilnosti na jugoistoku Europe. Ta teza ne stoji ni u jednoj varijanti. Hrvatska je riješila sve temeljne nacionalne zadaće i gradi društvo u kojem se svi trebaju dobro osjećati. No isto tako, uspoređivati današnju modernu Hrvatsku s NDH je nedopustivo. Moderna Hrvatska nema nikakve veze s NDH, ona je utemeljena na Domovinskom ratu i demokratskim procesima 1990 godine, nastala je zahvaljujući odvažnosti i hrabrosti hrvatskih branitelja i svih koji su dali živote za nju. Ovo je zemlja koja je ugledna u međunarodnoj zajednici, dapače, naš međunarodni položaj nikad nije bio snažniji nego što je sada, dodao je Plenković i poručio da svi moraju raditi na tolerantnoj klimi u društvu.

– Točno je da postoje snage koje jedini svoj put opstanka vide u kreiranju napetosti. To je točno i tome smo svi skupa svjedoci. međutim, to nije politika Vlade, niti politika HDZ-a. Baš obrnuto, naša politika je politika izgradnje dobrosusjedskih odnosa i rješavanje svih neriješenih pitanja iz vremena velikosrpske agresije politike Slobodana Miloševića, ali na civiliziran način. Apeliram na sve aktere u društvu da kreiramo ozračje koje je primjereno Hrvatskoj 21. stoljeća i Hrvatskoj koja će uskoro predsjedati Europskom unijom. Svi politički akteri moraju o tome voditi računa, a pogotovo članovi i članice Vlade, zaključio je Plenković.

Podijeli objavu