Podijeli objavu

Kina je u četvrtak optužila Vijeće Europe da ‘podržava terorizam’ zbog nominacije jednog ujgurskog intelektualca koji se nalazi u zatvoru za kandidata za Nagradu za ljudska prava Vaclav Havel 2019.

Ilham Tohti, osuđen u Kini 2014. na doživotni zatvor zbog separatizma, pripadnik je muslimanskih Ujgura, većinskih u Xinjiangu, golemoj regiji na sjeverozapadu Kine.

Vijeće Europe objavilo je ovaj tjedan da ga je izabralo za jednog od kandidata za Nagradu za ljudska prava Vaclav Havel zajedno s tadžikistanskim odvjetnikom Buzurgmehrom Yorovom i jednom inicijativom mladih s Balkana.

Ali glasnogovornik kineske diplomacije kazao je da je taj profesor ekonomije u dobi od 49 godina ‘separatist koji podržava terorizam’.

‘Ta nominacija ima za cilj prikriti njegova kaznena djela i obmanuti zajednicu za ljudska prava’, rekao je. ‘Pozivamo institucije kojih se to tiče da povuku tu nominaciju i da prestanu podržavati separatističke aktivnosti i terorizam’.

Po Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, Tohti ‘već više od 20 godina radi na poboljšanju situacije ujgurske manjine i promicanju međuetničkog dijaloga i razumijevanja u Kini’.

Američki zastupnici također su ga predložili za kandidata za Nobelovu nagradu za mir 2019.

Kinu se sumnjiči da je u logorima za preodgoj smjestila više od milijun ljudi, Ujgura i drugih muslimanskih manjina.

Peking, koji je dugo nijekao da takvi logori uopće postoje, sada tvrdi da su to obrazovni centri utemeljeni radi borbe protiv ekstremizma, navodi Hina.

Nagrada Vaclav Havel, utemeljena 2013. i popraćena novčanim iznosom od 60.000 eura, bit će dodijeljena u Strasbourgu 30. rujna.

Podijeli objavu