Podijeli objavu

Slovenski umjetnik instalirao je ogromnog drvenog Donalda Trumpa u dvorište u mjestu Sela pri Kamniku.

Skulptura visoka osam metara prikazuje američkog predsjednika Donalda Trumpa, čija je supruga Melanija Slovenka, kako stoji s uzdignutom desnom rukom i stisnutom šakom, a u glavu mu je ugrađen mehanizam koji mu mijenja izraz lica od nasmiješenog do zabrintog. To je umjetnikov komentar na licimjerje populističke politike koju je Trump popularizirao.

“Izraz lica mijenja mu se od od vrlo prijateljskog preko tjedna do zbilja strašnog za vikend”, kazao je umjetnik Tomaz Schlegl, prenosi BBC.

“Kamo ide ovaj svijet?”

“Prvi put nakon II. svjetskog rata populizam prevladava, pogledajte britanskog premijera Borisa Johnsona, pogledajte Trumpa, pogledajte našeg predsjednika Boruta Pahora ili mađarskog premijera Viktora OrbanaKamo ide ovaj svijet?”, pita se Schlegl i dodaje kako želi ljudima otvoriti oči o tome što je ustvari demokracija.

No, njegovo mišljenje ne dijele susjedi kojima velika, drvena instalacija smeta.

“Tradicionalniji susjedi, ljudi iz naroda, kažu da je ružan i da ne paže u naš predivan krajolik”, kaže Schiegl.

Ljutiti susjed čak se zabio traktorom u konstrukciju dok su trajale pripreme za ‘inauguraciju’ skulpture prošlog tjedna, piše AFP.

Nedavno je u Sloveniji podignut i drveni kip Trumpove supruge Melanije u okolici njezinog rodnog grada Sevnice, prenosi Dnevnik.hr.I tu su sklupturu stanovnici nazvali sramotnom jer smatraju da više izgleda kao Štrumfeta nego prva dama.

 

Podijeli objavu