Podijeli objavu

Ivica Tolić, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu u sazivu čiji je mandat okončan prije nekoliko mjeseci, preminuo je u dobi od 50 godina.

Tolić je bio eurozastupnik kao zamjena, nakon što su Andrej Plenković i Davor Ivo Stier 2016. preuzeli HDZ, a zatim nakon izborne pobjede ušli u Vladu.

IVICA TOLIĆ (1. rujna 1968. – 31. kolovoza 2019.)POČIVAO U MIRU BOŽJEM, KOMODORE!Preminuo je komodor Ivica Tolić, naš…

Gepostet von HDZ – Hrvatska demokratska zajednica am Samstag, 31. August 2019

Ivica Tolić bio je komodor u Hrvatskoj vojsci i ratni zapovjednik Treće imotske bojne, a na izborima za Europski parlament 2014. bio je kandidat HDZ-a te je dobio potporu ratnih veterana. Jedno vrijeme obnašao je i dužnost načelnika Južnog bojišta. Odlikovan je najvišim vojnim odličjima.

Nakon rata imenovan je načelnikom Stožera Hrvatske ratne mornarice, gdje je i promaknut u čin komodora.

Po zanimanju je bio diplomirani inženjer strojarstva, a magistrirao je ekonomiju. Iza njega su ostala supruga i dva sina, pišu 24 sata.hr.

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković istaknuo je priopćenjem kako je “sa velikom žalošću primio vijest o preranoj smrti hrvatskog branitelja i donedavnog zastupnika u Europskom parlamentu, komodora Ivice Tolića.”

– Pamtit ćemo ga kao istinskog domoljuba koji se u najtežim trenucima za Hrvatsku dragovoljno stavio na raspolaganje domovini te kao zapovjednik 3. imotske bojne 4. gardijske brigade prošao mnoga bojišta, od Kruševa kod Obrovca, zadarskog, šibenskog, drniškog i Južnog bojišta sve do oslobađanja hrvatskoga juga. Istovremeno je prolazio i put od vojnika do zapovjednika te je Domovinski rat završio kao načelnik stožera Južnog bojišta. Za svoje ratne zasluge i hrabrost odlikovan je najvišim vojnim odličjima. Nakon rata gradio je uspješnu karijeru u Hrvatskoj ratnoj mornarici gdje je imenovan načelnikom Stožera HRM-a i promaknut u čin komodora, a prepoznat je i njegov angažman u Zboru udruge veterana hrvatskih gardijskih brigada. Iznimno cijenimo i važan doprinos koji je dao obnašajući dužnost hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu gdje je snažno i odgovorno zastupao hrvatske nacionalne interese – poručio je Plenković izrazivši obitelji sućut.

– Napustio nas je komodor Ivica Tolić, hrvatski branitelj i moj kolega u Europskom parlamentu. U mislima i molitvama sam s njegovim najmilijima. Počivao u miru Božjem!, napisala je na Twitteru europska zastupnica Ruža Tomašić.

 

Podijeli objavu