Podijeli objavu

Tinejdžer iz Bristola izgubio je vid i sluh nakon što je godinama živio isključivo na pomfritu, čipsu, bijelom kruhu i mesnim prerađevinama. Neimenovani mladić počeo je gubiti sluh u dobi od 14 godina, a primijetio je i kako mu se vid rapidno pogoršava.

Do 17. godine potpuno je oslijepio uslijed ozbiljnog manjka hranjivih tvari u tijelu. Nastala je šteta, kako su rekli liječnici, trajna i nepopravljiva. Tinejdžeru je dijagnosticirana prehrambena optička neuropatija, stanje koje obično pogađa samo regije zahvaćene glađu, ratom i katastrofama.

Izgubio je živčana vlakna

Dečko je liječnicima rekao kako nikad nije pio, pušio ni drogirao se, ali da je imao vrlo ograničenu prehranu tijekom nekoliko godina. Nedostatak vitamina u njegovoj prehrani doveo je do oštećenja optičkog živca, koji povezuje očne jabučice s mozgom. Izgubio je živčana vlakna u mrežnici, organu koji prenosi svjetlosne signale do mozga.

O ovome se slučaju sada javno diskutira, nakon što je o njemu pisala dr. Denize Atan, koja je spomenutoga tinejdžera liječila u Bristolskoj očnoj klinici. “Nije problem prerađena hrana kao takva. Problem je u tome što je pacijent godinama konzumirao isključivo nju i ništa drugo”, napisala je liječnica u časopisu Annals of Internal Medicine.

Dijagnoza je prekasno postavljena

“Nutrijenti su izrazito važni za vid i sluh, ali brojni ljudi toga nisu svjesni”, rekla je Atan za Independent. “Ono što posebno zabrinjava je činjenica da je tinejdžer imao osiromašenu prehranu tako dugo. Dijagnoza je prekasno postavljena, zbog čega su njegov vid i sluh trajno izgubljeni”, dodala je.

Dvije godine od progresivnog gubitka vida, danas 19-godišnjak registriran je kao slijepa osoba. Nema posao ni društveni život, a morao je odustati od fakulteta uslijed zdravstvenih problema. Pati od poremećaja prehrane. Njegova je majka morala dati otkaz na poslu kako bi skrbila o njemu 24 sata, no za Independent je rekla kako se ne osjeća krivom za sinovo stanje.

Izvor: Magazin.hr

Podijeli objavu

Odgovori