Podijeli objavu

U franjevačkom samostanu u Tolisi, pored Orašja, u Bosni i Hercegovini, čije uređenje i obnovu pomaže Vlada Republike Hrvatske, potpisani su ugovori o financijskoj potpori za provedbu kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u toj zemlji za ovu godinu.

Temeljem provedenog Javnog natječaja Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, potporu je dobilo sveukupno 89 programa vrijednih 26 milijuna kuna.

Premijer Andrej Plenković poslijepodne je stigao u bosansku Posavinu na potpisivanje ugovora.

– Došli smo ovdje s poštovanjem prema BiH i sa željom da uređujemo naše odnose na što kvalitetniji način, da rješavamo otvorena pitanja, da kroz potporu cijeloj BiH posebno vodimo računa o pravima Hrvata, rekao je Plenković na svečanosti u Franjevačkom samostanu u Tolisi u bosanskoj Posavini kojoj su nazočili i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i ministar državne imovine Mario Banožić.

– Ovo je dan kada čak 89 odnosno 90 programa financiramo u vrijednosti od 5,8 milijuna 800 tisuća kuna. Tu su projekti koji se odnose na obrazovanje, na kulturu, na niz konkretnih životnih stvari, stipendiranja. mogućnosti dizanja kvalitete života Hrvata u Bosni i Hercegovini, rekao je Plenković.

Plenković je napomenuo kako je danas Vlada odobrila i 600.000 kuna za Katolički školski centar u Bihaću u kojem su oko 80 posto polaznici djeca Bošnjaci, piše Hrt.hr.

– Poruka je to izuzetno važna. Važna je i obrazovna uloga toga centra i važna je ispružena ruka jer smatramo da je to ključno, nužno i dobro i da je naš pogled na BiH sveobuhvatan. To je poruka i susjeda i prijatelja, ustvrdio je Plenković.

Podijeli objavu