Podijeli objavu

Danas će u Sarajevu biti održana prva Parada ponosa u Bosni i Hercegovini, pod sloganom Ima izać’. Bh. Parada ponosa predstavlja protest protiv nejednakosti i kršenja ljudskih prava gejeva, lezbejki, biseksualnih, transinterspolnih i queer osoba. Ona predstavlja borbu protiv nasilja i zahtijeva jednak pristup javnom prostoru, kao što ga imaju ostali građani i građanke.

Kako je ranije najavljeno, Parada će krenuti u 12 sati ispred Vječne vatre u Titovoj ulici do Trga Bosne i Hercegovine na Marijin Dvoru, gdje će u 14 sati biti završen cjelokupni program.

Održavanje Parade podržali su, između ostalih, Ambasada Sjedinjenih Država, Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i OHR, koji je naveo da na ovaj događaj gleda kao na primjer slobode izražavanja i mirnog okupljanja, što su osnovna prava zagarantirana Ustavom Bosne i Hercegovine.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo saopćili su da su poduzeli sve potrebne sigurnosne mjere da bi sve proteklo u najboljem redu. Saobraćaj u cetru Sarajeva će biti obustavljen u terminu održavanja Parade.

U glavnom gradu naše zemlje jučer je održana mirna šetnja pod nazivom Dan tradicionalne porodice u organizaciji Udruženja građana Svjetlo. Nekoliko stotina učesnika manifestacije prošlo je centrom grada i tako ukazalo na značaj, kako su naveli, njegovanja tradicionalnih vrijednosti.

Podijeli objavu

Odgovori