Podijeli objavu

Po dolasku u Port Louis, prijestolnicu multietničkog Mauricijusa, papa Franjo progovorio je o pošasti droge koja hara tom otočnom državom. U propovijedi pred 100 000 vjernika, okupljenih na misi u svetišu Marije kraljice mira, ponajprije se obratio mladima.

“Žalosno je što, unatoč gospodarskom rastu vaše zemlje posljednjih desetljeća, najviše trpe mladi. Oni najviše osjećaju nezaposlenost, koja ne samo da donosi nesigurnu budućnost nego ih lišava mogućnosti da se osjećaju kao aktivni sudionici zajedničke povijesti”, istaknuo je papa, dodajući kako upravo ta nesigurnost mlade gura ustranu, na društvenu marginu, ostavljajući ih ranjivima i gotovo bez orijentira pred novim oblicima ropstva. “Ne dopustimo da nam ukradu mladenačko lice Crkve i društva, ne dopustimo trgovcima smrti da nam ukradu prve plodove ove zemlje!”, istaknuo je papa.

Prema izvješću lokalnog opservatorija za droge, preprodaja i konzumacija narkotika posljednjih je godina u porastu na otoku, unatoč činjenici da je Mauricijus stabilna demokracija s razvijenim gospodarstvom.

Posjet pape Franje podudara se sa 155. obljetnicom smrti oca Jacquesa Desirea Lavala, francuskog svećenika koji je umro 9. rujna 1864. godine, da bi ga 1979. Ivan Pavao II. proglasio blaženim.

Pozdravljajući se s izaslanstvima nakon mise, crkveni poglavar spomenuo je otočje oko kojeg se spore Velika Britanija i Mauricijus. Papin stav bio je jasan iz činjenice da je o njemu, umjesto kao o Britanskom teritoriju Indijskog oceana (britanski akronim BIOT), govorio kao o Chagosu.

Za neupućene, Velika Britanija, koja od 1814. ima kontrolu nad tim područjem, odcijepila je otočje Chagos od Mauricijusa te osnovala Britanski teritorij Indijskog oceana, piše Dnevno.hr.

Podijeli objavu

Odgovori