Podijeli objavu

Tijekom prvih osam mjeseci na području Policijske uprave zagrebačke djeca su sudjelovala u ukupno 251 prometnoj nesreći, pri čemu je smrtno stradalo jedno dijete, a ukupno je ozlijeđeno njih 130, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare zagrebačke policije u povodu početka školske godine.

U prvih osam mjeseci poginulo je jedno dijete kao pješak, a teške ozljede zadobilo je šestoro djece, od čega jedno kao vozač, jedno kao putnik te četiri kao pješaci. U istom razdoblju lakše je ozlijeđeno 124 djece, od čega njih 13 vozača, 78 putnika te 33 pješaka. U istom razdoblju prošle godine nije bilo smrtno stradale djece, izvijestila je PU zagrebačka.

Skoro 50 posto manje poginulih u prometu

Voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa PU zagrebačke Tihomir Svatoš napomenuo je kako je u prvih osam mjeseci zabilježen povećan broj prometnih nesreća, ali se istovremeno bilježi skoro 50 posto manje poginulih u prometu.

Dvije trećine djece u prometu strada kao putnici u vozilu, a trećina kao pješaci. Zbog toga dijete ne smije samostalno sjediti na prednjem sjedalu ako je niže od 150 centimetara.

Ako je između 135 i 150 centimetara mora sjediti na stražnjem sjedalu, a ukoliko je niže od 135 centimetara mora sjediti u sjedalici, naglasio je Svatoš.

Voditelj Službe prevencije PU zagrebačke Velimir Tišma istaknuo je kako su policajci prije početka školske godine obišli gotovo sve odgojno-obrazovne ustanove i obavili pregled horizontalne i vertikalne prometne signalizacije.

‘Cilj preventivnih aktivnosti je zaštita djece u prometu i upravo zato policajci obilaze sve prve razrede kako bi djecu upoznali s temeljnim pravilima u prometu te im daruju zelene kabanice, s kojima su vidljiviji tijekom samostalnog sudjelovanja u prometu”, kazao je Tišma.

Tišma je najavio već tradicionalni preventivni program ‘Poštujte naše znakove’ koji će MUP s partnerima prigodno obilježiti 17. rujna u 10 sati ispred Hrvatskog narodnog kazališta.

Također, apelirao je na vozače i roditelje neka se pridržavaju prometnih propisa i razgovaraju s djecom te svojim primjerom utječu na njihovo ponašanje i sigurno sudjelovanje u prometu.

Nadzor osnovnoškolaca u prometu kao prioritet

Iz zagrebačke policije poručuju kako će im tijekom rujna nadzor prometa u zonama osnovnih škola biti prioritet te da će promet nadzirati s maksimalnim brojem policajaca i pripadnika prometne jedinice mladeži.

Uz to, policajci će tijekom rujna održati dvadesetominutna predavanja i razgovor u svim prvim razredima osnovnih škola i upoznavati djecu s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu.

Također, policajci će biti nazočni prvom roditeljskm sastanku učenika prvih razreda kako bi roditeljima u kratkom izlaganju izložili najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu.

Tijekom rujna, posebice u vrijeme početka i završetka nastave, policija će pojačano nadzirati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece, prenosi Hina.

Na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije u preko 170 osnovnih škola u prvi razred kreće oko 11.463 učenika, od kojih oko 8192 u Gradu Zagrebu, a 3271 u Zagrebačkoj županiji.

Podijeli objavu

Odgovori