Podijeli objavu

 

Razmisljam o strankama koje vode Hrvatsku i Srbiju i dolazim do jednoga banalnoga zakljucka da i u Hrvatskoj i u Srbiji su stalno na vlasti stranke koje imaju prefiks Hrvatska i Srpska.
Dakle,to im je zajednicko da su u imena svojih stranaka stavili drzavu i pripadnost naciji da bi istakli domoljublje (patriotizam).To mogu shvatiti prije 30 tak godina ,ali danas je to PREVAZIDJENO.Zamislite da se u Njemackoj,Francuskoj,Americi ili nekoj drugoj “naprednoj” drzavi da ime stranci npr.Francuska Demokratska Zajednica ili Americka Narodna Stranka.To bi bilo smijesno i degutantno.

Druga zajednicka karakteristika i Hrvatske i Srbije da se u nedostaku rijesenja za ozbiljne egzistencijalne probleme stalno bave prosloscu (partizani,ustase i cetnici).Od takvih stranaka drugo se i ne moze ocekivati,nego da fokus problema prebacuju na proslost jer sadasnjost i buducnost ne znaju i ne mogu rijesavati.

Zasto npr. u Hrvatskoj gdje zivi preko 90 % katolika Hrvata treba isticati to “Hrvatska”?Po meni se podrazumjeva da su svi stanovnici Hrvatske Hrvati i nije potrebno posebno naglasavati to jer po tome ispada da “oni drugi” nisu Hrvati i stanovnici Hrvatske nego su neki “Gosti” u Hrvatskoj.Potpuno isto je i u Srbiji.

Logicno je npr.kada se kaze Hrvatska Gospodarska Komora ili Srbijanska Privredna Komora jer pripada svim stanovnicima drzave,ali npr.Srpska Narodna Stranka po meni nema nikakve logike.Time se aludira na to da samo Srbi mogu biti clanovi te stranke a ne ostali stanovnici Srbije kao drzave.

Npr. Demokratska Zajednica ako je u Hrvatskoj se podrazumjeva da je Hrvatska i potpuno je nepotrebno naglasavati to Hrvatska osim ako se ne zeli proizvesti neki nacinalni naboj i manipulirati sa tim,kao i odstraniti sve one koji nisu “katolici”.

Ovo je samo inicijalna ideja za razmisljanje,jer smatram da bi to veoma pozitivno uticalo i na Bosnu i Hercegovinu kao i na cijeli region.
Veoma znacajno je istaci da ovde govorim samo o Hrvatskoj i Srbiji.Mislim da bi to pomoglo i Hrvatskoj i Srbiji jako mnogo ako iskreno zele dobre odnose.Bosna i Hercegovina je samo kolateralna steta pogresnih politika i uredjenja u Hrvtskoj i Srbiji.

Davorin Jurovicki

Podijeli objavu