Podijeli objavu

Nakon operacije mladić se probudio iz opće anestezije, nakon čega je dobio infuziju te zaspao da bi mu na kraju pozlilo, a liječnici ga nisu mogli spasiti niti reanimacijom

Devetnaestogodišnjak s otoka Zlarina prošlog je tjedna preminuo u šibenskoj bolnici nakon rutinske operacije krajnika. Imao je zakazan termin operacije, a preminuo je nekoliko sati kasnije. “Došlo je do tragičnog događaja i odmah smo pokrenuli proces unutarnje kontrole, odnosno unutarnjeg nadzora. Što se tiče uzroka smrti, on još nije poznat jer je nalaz obdukcije samo djelomično gotov”, rekla je za 24sata ravnateljica bolnice Sanja Jakelić.

Imao problema sa streptokokom

Neslužbeno se doznaje kako je mladić od djetinjstva imao zdravstvenih problema, pogotovo sa streptokokom. Liječnici su se nadali kako će operacijom riješiti taj problem, jer se ova bakterija često nastanjuje baš u krajnicima. No, mladić se probudio iz anestezije te dobio infuziju nakon koje je zaspao. Nakon manje od sat vremena mu je pozlilo, a liječnici mu nisu uspjeli spasiti život niti reanimacijom.

“Ne želim ništa prejudicirati niti ikoga unaprijed okrivljavati, ali želimo znati istinu. Čekamo nalaze obdukcije kako bismo znali što se stvarno dogodilo. Ne mogu vam ništa više reći, molim vas za razumijevanje”, rekao je utučeni otac preminulog mladića.

Tri moguća uzroka smrti

Iako će nalazi obdukcije biti gotovi potkraj tjedna, već se propituju određeni uzroci smrti. Anesteziolog šibenske bolnice rekao je kako je anestezija najrjeđi uzrok smrtnosti pri operacijama, dodavši kako simptomi poput grčeva ili visoke temperature već tijekom operacije pokazuju da nešto nije u redu. Ako nema simptoma, onda je vrlo mala vjerojatnost kasnijih komplikacija i smrti, zaključuje anesteziolog.

No, druga su mogućnost komplikacije kirurškog liječenja, ali i komplikacije u postoperativnom tijeku koje nemaju veze sa samom operacijom. Naime, radi se o komplikacijama prouzročenima nekim bolestima ili stanjima za koje liječnici nisu znali prije operacije. Šibenski anesteziolog odbio je nagađati o uzroku smrti te zaključio kako je obdukcija jedini objektivan način da se to dozna.

Podijeli objavu

Odgovori