Podijeli objavu

Bilateralni odnosi Srbije i Vatikana, eurointegracije Srbije, regionala i međunarodna suradnja bile su teme razgovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s papom Franjom.

Vučić je naglasio da je suradnja između Republike Srbije i Rimokatoličke crkve vrlo dobra i na izuzetno konstruktivnoj razini uz obostrano uvažavanje. On je rekao da je Srbija dugoročno opredijeljena da njeguje i unaprjeđuje odnose sa Svetom Stolicom, dodavši da će iduće godine obilježiti 100 godina od uspostavljanja uzajamnih diplomatskih odnosa.

Tijekom susreta Vučić je istaknuo da odnose Republike Srbije i Svete Stolice odlikuje podudarnost stavova po značajnim međunarodnim pitanjima. Riječ je, prije svega, o pitanju zaštite kršćana i kršćanskog nasljeđa i unaprjeđenju njihovih ljudskih prava.

S tim u vezi, Vučić je ukazao na izuzetan značaj zaštite, poštovanja i unapređenja prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu, zaštite i obnove srpskog vjerskog i kulturnog naslijeđa na Kosovu, a posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom UNESCO-a.

“Izuzetno cijenimo dosljednu poziciju Svete Stolice po pitanju nepriznavanja neovisnosti Kosova, kao i razumjevanja za poziciju Srbije utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava”, naglasio je Vučić i zahvalio na konstruktivnom pristupu Svete Stolice po tom pitanju.

Srbija je čvrsto uvjerena da razgovori predstavljaju jedini put za rješavanje svih otvorenih pitanja, zbog čega smo se i nakon uvođenja taksi, uzdržali od recipročnih mjera i bilo kakvih poteza, koji bi dodatno otežali postojeće stanje. Naša strana nastavlja sa konstruktivnim zalaganjem za pronalaženje održivog i kompromisnog rješenja za pitanje Kosova, isključivo putem dijaloga. Međutim, prištinska strana, povlačenjem iracionalnih jednostranih poteza i konstantnim provokacijama, onemogućava bilo kakav dijalog i dogovor, naglasio je Vučić, priopćeno je iz njegovog kabineta, prenosi N1.

Tijekom razgovora s papom Franjom, Vučić je izrazio iskrenu zahvalnost Svetoj Stolici i papi Franji na podršci koju pruža europskim integracijama Srbije.

Papin posjet Srbiji?

Vučić je izjavio da bi volio da papa posjeti Srbiju, ali je podsjetio da je za to potrebna suglasnost Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Vi ste pitali mene kao predsjednika Srbije i ja bih volio da papa posjeti Srbiju, ali za to je potrebna suglasnost SPC, kao što znate, tako da je to pitanje za našu crkvu, odgovorio je Vučić na pitanje novinara o tome je li razgovarao s poglavarom Rimokatoličke crkve o dolasku u Srbiju.

Dodao je da je prenio pozdrave papi od patrijarha Irineja i da će po povratku prenijeti pozdrave pape patrijarhu Irineju.

Vučić je rekao da papa izuzetno cijeni patrijarha Irineja i da mu je to tijekom razgovora u dva ili tri navrata ponovio.

Podijeli objavu

Odgovori