Podijeli objavu

Većina sugovornika iz drugih stranaka koje podržavaju Škoru smatraju da je za stvaranje široke koalicije, desnije od HDZ-a na čelu s Plenkovićem, moguće ako se ispune dva uvjeta

Premda je pjevač Miroslav Škoro nezavisni predsjednički kandidat, oko njega su se okupile desne političke opcije i stranke. Tako su ga prvo podržali Hrvatski suverenisti u kojoj su Hrast, Hrvatska konzervativna stranka, ali i katoličko-konzervativna inicijativa Istina o Istanbulskoj. Od petka Škoru podržavaju i Mostovci.

Glavni odbor Mosta je većinom glasova odlučio podržati Miroslava Škoru što znači da se priča o tome da će se vođa stranke Božo Petrov kandidirati za predsjednika pada u vodu. Novinari Jutarnjeg lista pitali su Petrova znači li podrška Mosta Škori suradnju sa svim političkim strankama koje ga podupiru i nakon predsjedničkih izbora. “Mi smo razgovarali isključivo s gospodinom Škorom i razgovarali smo o predsjedničkim izborima”, odgovorio je Petrov i tako izbjegao direktno pitanje Jutarnjeg o tome planiraju li Mostovci “zajednički nastup” sa Škorom i opcijama koje ga podržavaju na predstojećim parlamentarnim izborima. Naravno, u scenariju kada pjevač ne postaje predsjednik RH.

Stvaranje desnice desnije od HDZ-a

Oko Škore će se osim Suverenista i Mosta okupiti još najvjerojatnije još desnih političkih aktera, poput Zlatka Hasanbegovića pa je Jutarnji list neslužbeno razgovarao s visokim dužnosnikom Mosta o ideji stvaranja široke desne koalicije. Upravo bi ta koalicija, predvođena Škorom, zajednički nastupila na parlamentarnim izborima 2020.

STVARA SE DESNA FRONTA POSEBNO OPASNA ZA PLENKOVIĆA, JAVILI SE I NEKI POLUZABORAVLJENI LJUDI: Kontroverzna ekipa mogli bi zapapriti HDZ-u 1

“Ne razmišljam o tome hoće li Škoro, ako ne postane predsjednik RH, ići na parlamentarne izbore, kao niti hoćemo li biti u istoj ekipi, premda će Most sigurno igrati veliku ulogu na tim izborima. Ideja o pokušaju zajedničkog izlaska na parlamentarne izbore svih stranaka koje sada podržavaju Škoru ima smisla tek nakon što vidimo rezultate predsjedničkih izbora. Jer ako Škoro pobijedi, sve se mijenja. I od te suradnje desnih stranaka neće biti ništa”, kazao je izvor iz Mosta Jutarnjem listu.

Većina sugovornika iz drugih stranaka koje podržavaju Škoru smatraju da je za stvaranje široke koalicije, desnije od HDZ-a na čelu s Plenkovićem, moguće ako se ispune dva uvjeta. Prvi je taj da Škoro ne uspije postati predsjednik, a drugi je ostvarivanje jako dobrog rezultata na izborima, što bi značilo oko 20 posto glasova u prvom krugu.

Škoro ne isključuje izlazak na parlamentarne izbore

Kako bi doznali što Škoro planira, Jutarnji list pitao je pjevačev stožer o tome hoće li uopće ostati u politici pa sudjelovati na parlamentarnim izborima 2020. ako ostvari dobar rezultat na predsjedničkim izborima. Poručili su da je Miroslav Škoro odlučan da provede potrebne promjene u Hrvatskoj.

“Predsjednički izbori su prvi i glavni način na koji se to može učiniti u ovom trenutku i na njih smo fokusirani. Ali, naravno da smo svjesni činjenice kako to nije jedini način”, odgovaraju iz stožera. Indirektna poruka koja se može iščitati jest: Škoro ne isključuje mogućnost natjecanja na predstojećim parlamentarnim izborima. Hrvoje Zekanović iz Hrasta komentirao je hoće li Škoro na parlamentarne izbore sa Suverenistima

“Suverenisti su jasni. Mi pozivamo na široko okupljanje desnih, suverenističkih političkih opcija. Ali, treba znati da su od svih desnih stranaka – Mosta, Nezavisnih za Hrvatsku i drugih, koje su se natjecale na europskim izborima, upravo Suverenisti bili jedini pobjednici. Mi smo jedini osvojili mandat u Europskom parlamentu. Pozdravljamo podršku Mosta Miroslavu Škori, a za daljnju suradnju s nama Most bi se trebao potpuno jasno ideološki odrediti”, kazao je Hrastov zastupnik Zekanović.

Hasanbegović: ‘Škorini birači su oni koje je HDZ bespovratno izgubio sve dok će na čelu stranke biti Andrej Plenković’

Neslužbeno se doznaje kako su Suverenisti uvjereni, u slučaju da Škoro ne postane predsjednik, ostati u politici. Jedan Suverenist smatra da će upravo sa svojim ideološkim i političkim istomišljenikom izaći skupa na parlamentarne izbore. Istog je razmišljanja i Zlatko Hasanbegović koji bi mogao već idući tjedan sa Zekanovićem i Željkom Glasnovićem osnovati zajednički saborski klub zastupnika. Gotovo je sigurno da će se Hasanbegović pridružiti svima onima koji podržavaju Škorinu utrku za Pantovčak.

STVARA SE DESNA FRONTA POSEBNO OPASNA ZA PLENKOVIĆA, JAVILI SE I NEKI POLUZABORAVLJENI LJUDI: Kontroverzna ekipa mogli bi zapapriti HDZ-u 2

“Jasno vam je valjda koje kandidate neću podržati. Škorini birači su oni koje je HDZ bespovratno izgubio sve dok će na čelu stranke biti Andrej Plenković. Moji birači od mene očekuju da podržim Miroslava Škoru. Predsjednički izbori su samo predigra za parlamentarne izbore”, rekao je Jutarnjem listu Hasanbegović.

U vladajućem HDZ-u uvjereni su da će Škoro, ako izgubi predsjedničke izbore, s desnom frontom izaći na parlamentarne izbore. Izvor iz HDZ-a kaže da Škoro nema što izgubiti, a da može puno dobiti ako izađe na parlamentarne izbore 2020. “Stranke koje ga sada podržavaju mogu ostati zajedno samo ako Škoro ostane u toj priči”, komentirao je jedan HDZ-ovac.

Podijeli objavu