Podijeli objavu

Hongkonški policajci koristili su u nedjelju vodene topove i suzavac kako bi rastjerali prosvjednike koji su na njih bacali molotovljeve koktele i cigle nedaleko od zgrade parlamenta i ureda središnje vlade.

Neki su prosvjednici bacali cigle na policajce ispred baze kineske vojske koja se nalazi u blizini te srušili i zapalili crveni transparent na kojem se ističe 70. godišnjica osnivanja Narodne Republike Kine 1. listopada.

Vodeni top ispaljivao je plave mlazove vode koje se koristi kako bi se prosvjednike poslije moglo identificirati. Jedan top bio je pogođen molotovljevim koktelom pa se zapalio.

Ranije tijekom dana prosvjednici su se mirno okupili ispred britanskog konzulata pozivajući Britaniju da obuzda Kinu.

Načelo “jedna zemlja, dva sustava je mrtvo”, izvikivali su na engleskom, a neki su nosili i britansku kolonijalnu zastavu. “Oslobodite Hong Kong.”

Prosvjedi u subotu bili su manje nasilni. Hongkonški policajci rastjerali su palicama sukobljene prokineske i protuvladine prosvjednike na više lokacija u gradu, pritvorivši nekoliko ljudi. U petak je prosvjedovalo samo nekoliko stotina ljudi.

Protuvladine prosvjede izazvao je prijedlog zakona o izručivanju Kini, koji je sada povučen, i zabrinutost da Peking potkopava građanske slobode, ali mnogi mladi također su ljuti zbog pretjerano visokih troškova života i nezaposlenosti.

Prijedlog zakona o izručenju omogućio bi da se ljude izručuje u Kinu radi suđenja na sudovima koje kontrolora Komunistička partija, unatoč tome što Hong Kong ima vlastiti pravosudni sustav.

Hong Kong je vraćen Kini 1997. po formuli “jedna zemlja, dva sustava” koja jamči slobode koje nemaju građani matične Kine.

Kina tvrdi da je Hong Kong sada njezino unutarnje pitanje, da poštuje načelo “jedna zemlja, dva sustava” i niječe da se miješa u njegova unutarnja pitanja.

Kina želi ugušiti prosvjede prije obilježavanja 70. godišnjice svojeg utemeljenja 1. listopada, piše Hina. Optužuje strane sile, posebice SAD i Britaniju, da potiču prosvjede.

Podijeli objavu