Podijeli objavu

Američki proizvođač lijekova Purdue Pharma, protiv kojeg se vode tisuće sudskih procesa zbog sumnje da je u SAD-u potaknuo epidemiju ovisnosti o opioidnim lijekovima, zatražio je zaštitu od vjerovnika, predlažući da se njegova imovina prenese na podnositelje tužbi i građane.

Purdue Pharm objavio je u nedjelju navečer prijedlog nagodbe za oko dvije tisuće sudskih sporova koje su protiv kompanije pokrenuli državni i lokalni dužnosnici u više od 20 američkih saveznih država.

Njihov prijedlog nagodbe uključuje restrukturiranje prema članku 11 američkog zakona o stečaju, prenosi Hina. U kompaniji procjenjuju vrijednost restrukturiranja na više od 10 milijardi dolara.

Predlažu da se kompletna imovina i resursi kompanije prenesu na tijelo koje će njima raspolagati u korist tužitelja i američkih građana.

„Takvim bi se okvirom nagodbe izbjeglo rasipanje stotina milijuna dolara te višegodišnji sudski procesi i umjesto toga milijarde dolara i kritični resursi usmjerili bi se u zajednice diljem zemlje i njihovu borbu s oploidnom krizom“, ustvrdio je predsjednik uprave Steve Miller.

Kompanija je agresivno oglašavala svoj opioidni analgetik OxyContin, prikazujući ga kao efikasan lijek protiv bolova. Sada se taj lijek dovodi u vezu s naglim povećanjem broja smrtnih slučajeva od prekomjerne konzumacije opioida u SAD-u.

Procjenjuje se da je ovisnost o opioidnim lijekovima protiv bolova u razdoblju do 1999. do 2017. prouzročila gotovo 400 tisuća smrtnih slučajeva u SAD-u.

Podijeli objavu