Podijeli objavu

Mladen Mađarić iz Vratišinca u selu između kuća ima nasad krušaka koje uzgaja za rakiju. Ima oko 600 stabala i registrirani kotao za pečenje rakije. No, ove godine preko noći ostao je bez uroda.

Pozvao nas je da se uvjerimo kako u njegovu voćnjaku krušaka više nema.

– Kruške viljemovke su zlatni proizvod za rakiju koju proizvodnim. Da zaista radim dobar proizvod dokaz je moja rakija koja je završila u Novom Zelandu, Australiji, Kanadi, po cijeloj Europi i Brazilu. Nakon što su ljudi popili moju žganicu, za koji sat ili dan zvali su me i pitali su kako je moguće napraviti tako dobru rakiju.

Treba znati kada su dobro zrele. Mladen ih skuplja kad same padnu s grana. Tada su dovoljno mekane. Skuplja ih s tla i nakon toga priprema za pečenje rakije.

U ponedjeljak smo došli da ih pokupimo, ja sam otključavao vrata posjeda s čijeg ulaza se odmah ne vide kruške jer je ispred bratov nasad oraha i lješnjaka. Prijatelj je prvi stigao do nas i pitao kaj bumo brali, pa nema ničega?

– Skoro me šlagiralo od šoka, kazao je Mladen. Preko vikenda ostao sam bez uroda koji je ležao na tlu. Bio sam u voćnjaku u subotu i sve se žutilo na tlu do krušaka od njihova uroda, a u ponedjeljak ni traga kruškama. Nestalo mi je oko tona i pol krušaka, kaže Mladen.

Doista na nekoliko stabala ostale su samo kruške na granama, još nedovoljno zrele da se skotrljaju na tlo, pišu Mnovine.hr. Mogu se jesti, ali nisu još za žganjaru. Netko je očito znao koje treba pobrati i čemu služe.

Voćnjak je ograđen, na ulazu zaključan lokotom, ali ni to nije spriječilo lopova.  – To mi se nije dogodilo ni kad voćnjak nije bio ograđen, kaže Mladen. Dodao je: – Napišite da pozivam onoga tko ih je pobrao da mi se javi kad napravi rakiju. Nek me nazove na mobitel i javi kakva je. Kruške mi ove godine za razliku od nekih drugih godina nije obrao ni mraz ni tuča, nego kradljivac kad su sazrele za pravljenje rakije, ogorčen je i jadan Mladen Mađarić.

Podijeli objavu