Podijeli objavu

Udruga Gong u utorak je policijsko postupanje prema novinaru Indexa Gordanu Duhačeku ocijenila nedopustivim pritiskom na novinare i nastavkom urušavanja slobode medija.

“Za vrijeme Vlade Andreja Plenkovića, koji se priprema preuzeti predsjedanje Vijećem EU-a, događaju se situacije kakve priliče represivnim režimima”, ističe Gong reagirajući na jučerašnje privođenje novinara Duhačeka zbog, kako navode, satirične pjesmice na Twitteru.

Gong o slučaju Duhaček: To je nedopustiv pritisak na novinare i nastavak urušavanja slobode medija, događaju se situacije kakve priliče represivnim režimima 1Gong ističe da su mediji u Hrvatskoj zatrpani tisućama tužbi, političari šikaniraju novinarke i novinare, a policija ih proganja: legitimira ih po redakcijama. Argumentiraju to slučajem Đurđice Klancir, te privođenjem Gordana Duhačeka, iako se sam dan ranije javio policiji.

Izražavaju i ozbiljnu zabrinutost radom pravosuđa zbog za javnost zatvorene sudnice i prijetnje suca Krešimira Ožanića Duhačeku, koju je objavio portal Index, a oko koje Gong zahtijeva žurnu reakciju Državnog sudbenog vijeća (DSV) i Ministarstva pravosuđa.

“Napad na novinarke i novinare napad je na slobodu medija, na pravo svih građanki i građana da kritički propituju vlast, kao i napad na naše temeljne političke slobode, što nikako ne smijemo dopustiti”, poručuje Gong u priopćenju.

Duhaček je, uz obrazloženje da se nije odazvao na obavijesni razgovor u policiju, priveden u ponedjeljak ujutro u zagrebačkoj zračnoj luci, a tijekom dana mu je izrečena novčana kazna, navodi Hina.

Uhićenje Duhačeka već je osudilo Hrvatsko novinarsko društvo, a u utorak su reagirali i Kuća ljudskih prava Zagreb i Centar za mirovne studije, koji smatraju da je riječ o nedopustivom pritisku na slobodu rada novinara u Hrvatskoj i još jednom u nizu problematičnih policijskih postupanja protiv osoba koje izražavaju društvenu kritiku.

Podijeli objavu