Podijeli objavu

Dubrovačke zidine u srijedu su zabilježile milijuntog posjetitelja u ovoj godini, to je mlada britanska turistica Neyla Pearson koja u Dubrovniku boravi sa suprugom, a u Društvu prijatelja dubrovačke starine do kraja godine očekuju broj posjeta otprilike jednak lanjskom, oko 1,3 milijuna.

Milijunta posjetiteljica dubrovačkih zidina u 2019. godini, Britanka Neyla, svoju je ulaznicu kupila u srijedu ujutro, što je četiri dana kasnije nego lani. U Dubrovnik je stigla na medeni mjesec sa suprugom Thomasom Pearsonom, a u gradu će ostati dva dana.

Predstavnici Društva prijatelja dubrovačke starine (DPDS) mladom britanskom paru su u izložbenim prostorima DPDS-a u Širokoj ulici darovali suvenire, cvijeće i bocu vrhunskog vina, navodi Hina.

“Zbilja sam iznenađena. U prvi tren nismo znali što se događa, jesmo li nešto napravili ili smo u neprilici. Ugodno smo iznenađeni. Svi koji su posjetili Dubrovnik rekli su nam da je predivan pa je i nama bio u vrhu odredišta za posjetiti. I nismo se razočarali, zbilja nam se sviđa”, rekla je Neyla Pearson.

Njen suprug Thomas dodao je kako je ispravno poslušao suprugu, koja ga je nagovorila da posjete povijesnu jezgru Dubrovnika.

“Osjećam se kao superzvijezda, zbilja nam se posrećilo”, rekao je Thomas Pearson.

“U Dubrovniku ostajemo dva dana, a osim obilaska starih gradskih zidina želimo kušati lokalnu hranu, vino i pivo”, dodala je njegova supruga Neyla, milijunta posjetiteljica.

Član Malog vijeća Društva prijatelja dubrovačke starine koje skrbi o gradskom fortifikacijskom sustavu, Maro Kapović istaknuo je zadovoljstvo i ponos zaokruženim brojem, dodavši kako četiri dana ‘zakašnjenja’ ne čine veliku razliku.

“Izvrsnu posjećenost očekujemo u posezoni, do studenog, i vjerujem da ćemo ponoviti lanjske brojke od 1,3 milijuna posjeta. To ujedno znači i dobre prihode, s obzirom na sva ulaganja koja je Društvo poduzelo”, rekao je Kapović.

Dodao je da poskupljenje ulaznice za gradske zidine sa 150 na 200 kuna nije imalo negativan utjecaj na posjet dubrovačkim zidinama.

“Dubrovačke zidine zaslužuju taj rast cijene i brojke nam pokazuju da smo bili u pravu, a i dobili smo na protočnosti zidina te boljem rasporedu posjeta. Sigurno iduće dvije godine cijena se neće mijenjati”, objasnio je Kapović.

Brojka od milijun posjetitelja dubrovačkih zidina prvi put je “probijena” 13. listopada 2016. godine. U 2017. godini taj je broj dostignut dva tjedna ranije, 27. rujna, u 2018. godini prag je pomaknut za još dva tjedna, a u 2019. za četiri dana kasnije.

Podijeli objavu