Podijeli objavu

»Sada smo bolje pripremljeniji. Naoštrili smo motike, čekiće, lopate, vile i ostale stvari i čekamo neku drugu priliku da se ukaže«, figurativan je bio Tomislav Josić

ZAGREB – Ovo je pokret otpora, rekla je gospođa koja je na jučerašnjem okruglom stolu »Protuustavna agresija na Vukovar« postavljala pitanja vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi (HDZ).

Rađa li se novi pokret otpora Plenkovićevoj vladi? Penava: 'U HDZ-u ne znaju da je država iznad stranke' 1

Taj se skup, u organizaciji nekih građanskih inicijativa i Udruge branitelja dragovoljaca Vukovara, održao u sjedištu zagrebačke HVIDRA-e, a privukao je stotinjak ljudi, koliko približno i stane u ovu dvoranu. Nemoguće je drukčije okarakterizirati ovaj okrugli stol nego kao političko oporbeno okupljanje, a posebno je zanimljivo da su mu nazočila i dva istaknuta člana HDZ-a, osim Penave i saborski zastupnik Stevo Culej, koji je sjedio u publici, ali je i on uzeo riječ. Penava i Culej pljeskali su nakon svih istupa u kojima se vrlo oštro kritiziralo Vladu Andreja Plenkovića i općenito vlast.

– Gospodine Penava, nakon 2013. i ove su godine hrvatske vlasti krenule na Vukovar. U javnosti se stvara dojam da prava manjina nisu dovoljno velika, da se u Vukovaru moraju postaviti ćirilične ploče, ovim je riječima moderatorica Karolina Vidović Krišto najavila Penavu.

Zahtjevi Vladi

Ona je na kraju pročitala zaključke okruglog stola, a koji predstavljaju zahtjeve Vladi, a dio i svim kandidatima za predsjednika Republike i daleko nadilaze tematiku Vukovara. Traži se, između ostalog, raspisivanje referenduma za koji je 2013. Stožer za obranu hrvatskog Vukovara prikupio preko 500 tisuća potpisa, a dosad nije proveden. Nadalje, od DORH-a se traži obustava postupka protiv Marijana Živkovića, koji je skinuo ploču s ćirilicom u Vukovaru. Od premijera Andreja Plenkovića očekuje se da izmjeni izborni zakon na način da se ukinu posebne jedinice za izbor zastupnika nacionalnih manjina i dijaspore. Također i da se braniteljicu Ljiljanu Zmijanović, koja je govorila na okruglom stolu, sukladno sudskim presudama imenuje za ravnateljicu Nacionalnog parka Krka. Za abolirane Srbe zahtijeva se onemogućavanje sudjelovanja u bilo kakvom obliku lokalne i državne vlasti.

Culej: Nije mi stalno do mišljenja mnogih koji su u HDZ-u

Zastupnik Culej uzeo je mikrofon pred kraj okruglog stola, nakon što je poslušao brojne primjedbe na postupke svoje vlasti.

– To što sam crven u licu, nije zbog ovih iz moje stranke nego sam puno vani radio, izazvao je Culej smijeh prisutnih.

Svjestan je da u vodstvu HDZ-a vjerojatno neće dobro reagirati na njegovo sudjelovanje na ovakvom skupu.

– Mi se nalazimo u limbu iz kojeg možemo izaći samo ako ćemo na ovaj način postupati. Znam što me možda očekuje u mojem HDZ-u, ali do mišljenja mnogih u stranci nije mi ni stalo. Neće se svi u HDZ-u složiti sa mnom, ali ima tamo i jako puno poštenih ljudi, rekao je Culej.

– Od kandidata za predsjednika Republike tražimo očitovanje o projektu o Vukovaru kao mjestu posebnog pijeteta i hoće li pokrenuti istraživanje istine o Jasenovcu, kazala je Karolina Vidović Krišto. Pozvala je udruge i građanske inicijative da podrže ove zaključke.

Penava se uvodno govoreći čudio da Hrvatska ima diplomatske odnose sa Srbijom i naglasio da je poslije prošlogodišnjeg prosvjeda u Vukovaru, zbog nesankcioniranja počinitelja ratnih zločina, izgubio vjeru u državne institucije.

Rađa li se novi pokret otpora Plenkovićevoj vladi? Penava: 'U HDZ-u ne znaju da je država iznad stranke' 2

– Hrvatske institucije ničim ne zaslužuju epitet hrvatske, ustvrdio je vukovarski gradonačelnik. Istaknuo je da nema nimalo razumijevanja za »one koji dođu i skrušeno plaču nad Vukovarom, Hrvatskom i Domovinskim ratom, a zapravo ništa ne shvaćaju i nemaju emocija za sve ono što se događalo u vremenu o kojem govore«.

Crni labudovi

Navedena gospođa je, pak, kasnije Penavu upitala hoće li i ove godine biti prosvjeda, kako je gradonačelnik i najavio. Penava je odgovorio da svaki dan o tome ima različiti stav, a da danas misli da novi prosvjed ne bi imao učinka, budući da »nama treba samo revolucija«. Od iste je osobe dobio i pitanje kako se osjećao kad je čuo da Plenković, koji ga je u listopadu prošle godine odgovarao od prosvjeda, smatra da se »Penava ne razumije u visoku politiku«.

– Kad sam s ljudima koji su stradali u ratu, vjerujte mi da riječi tih velikih državnika, u ljudskom smislu, postaju tako male, nebitne. Zato je nebitno i kako sam se ja tada osjećao. A možete si misliti kako sam se osjećao i kad su mi neki sada već bivši ministri pametovali što je moj posao, što je lokalna, a što nacionalna politika. Imam obaveza samo prema hrvatskom narodu i državi, nažalost većina nije prepoznala da su neke stvari iznad stranačke stege i politike. Ali, o njima će govoriti vrijeme koje je pred nama i glasači. I crni labudovi, kazao je Penava.

Tomislav Josić, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, odgovorio je na pitanje moderatorice »gdje smo danas«.

– Isto gdje smo i bili, samo što smo sada bolje pripremljeniji. Naoštrili smo motike, čekiće, lopate, vile i ostale stvari i čekamo neku drugu priliku da se ukaže, figurativan je bio Josić. On je konstatirao da je u Hrvatskoj 21 nacionalna manjina, ali »problema imamo samo s jednom«.

– Ta je nacionalna manjina izvršila agresiju, pobili su, porušili, silovali, potjerali narod, a onda su rekli da su oni u većini i da imaju prava, upozorio je Josić.

Podijeli objavu