Podijeli objavu

Na Zagrebačkoj burzi dionice Kraša ponovno ruši rekorde u pogledu dnevnog prometa, koji je u odnosu na jučerašnju zaključnu cijenu ponovno praćen i dvoznamenkastim rastom cijene.

Danas do 14.30 sati protrgovano ih je više od 63 tisuće komada, što predstavlja 4,2 posto ukupnog broja izdanih dionica. Time je već sat i pol prije zatvaranja trgovinskog dana promet Krašem dosegnuo 50 milijuna kuna.

Glavni kupac je srpski poduzetnik i investitor Nebojša Šaranović, sad je već zacijelo uhvatio i deset posto udjela u Krašu. Računa se, naime, da je barem četiri od pet dionica koje su posljednjih dana bile predmetom kupooprodaja završilo upravo u njegovim rukama, premda su sve to još samo neslužbene procjene.

Prema posljedenjem ažuriranju stanja liste top deset vlasničkih pozicija pri SKDD-u, stanje skrbničkog računa kod RBA na kojemu se akumuliraju dionice Kraša stiglo je na 3,67  posto, no ovotjedne kupoprodaje u tom se registru tek trebaju pokazati. Imajući u vidu da je u ponedjeljak i utorak promet Krašem premašio 51,6 milijuna kuna, pri čemu su se vlasničke promjene dogodile  na  70,2 tisuće dionica, i dodajući tome nepotpune današnje trgovanje, od početka ovog tjedna predmetom kupoprodaja bilo je čak 8,9 posto ukupnog broja dionica na koje je podijeljen temeljni kapital Kraša, prenosi Hina.

Iz Kraša potvrdili: Proteklih dana dionice je kupovala ciparska tvrtka u vlasništvu srpskog poduzetnika Nebojše Šaranovića 

Dionice Kraša proteklih je dana kupovao Kappa Star Lirmited, ciparska tvrtka u vlasništvu srpskog poduzetnika Nebojše Šaranovića koja je sada prešla udjel od pet posto dionica Kraša, izvijestili su Kraša putem Zagrebačke burze.

Zaprimili smo obavijest od dioničara Kappa Star Limited, o dosezanju i prelasku praga od pet posto glasačkih prava u Krašu, navodi se u objavi Kraša, prema kojoj je ta ciparska tvrtka prag od pet posto udjela u Krašu prešla u ponedjeljak, 16. rujna.

Dionica Kraša u fokusu je ulagača nakon što je Mesna industrija braća Pivac početkom prošloga tjedna najavila ponudu za preuzimanje, nakon čega je znatno porastao promet tom dionicom, a uslijedio je i veliki rast njene cijene pa se u jednom trenutku početkom ovog tjedna njome trgovalo i po cijeni od čak 890 kuna, što je njezina najviša razina još od 2007. godine i rast njene cijene.

Podaci Središnje klirinško depozitarnog društva (SKDD) o deset najvećih dioničara Kraša pokazivali su promjene odnosno povećanje vlasničkog udjela u Krašu na skrbničkom računu u Raiffeisen banci, a mediji su posljednjih dana nagađali tko je taj “kupac iz sjene” očekujući i da će se službeno znati tko je on kada pređe udio od pet posto.

Do sada neslužbene informacije današnjom su objavom Kraša i službeno potvrđene – riječ je o Nebojši Šaranoviću, jednom od najpoznatijih srpskih poduzetnika u čijem je vlasništvu ciparska grupacija Kappa Star Limited, u regiji najpoznatija po Jaffa keksima.

Po podacima iz obavijesti koju je Kraš dobio od tvrtke Kappa Star Limited, ta je tvrtka prag od 5 posto prešla u ponedjeljak, 16. rujna kada je na Zagrebačkoj burzi kupila 1319 dionica Kraša, ili 0,088 posto dionica, a nakon te kupnje je imala ukupno 80.166 dionica Kraša, ili 5,349 posto.

Kako je i u utorak i danas nastavljeno intenzivnije trgovanje dionicama Kraša, može se pretpostaviti da je i ciparska tvrtka u vlasništvu Šaranovića dodatno povećala svoj udio u Krašu.

Naime, jučer je protrgovano 19.116 dionica Kraša, čime je ostvaren promet od 13,6 milijuna kuna, a intenzivna je trgovina nastavljena i danas te je do 15,10 sati protrgovano 64.920 dionica, čime je ostvaren promet od 51,46 milijuna kuna. Dionicom Kraša trenutno se trguje po cijeni od 800 kuna, što je 13,5 posto viša cijena nego jučer.

Najveći pojedinačni dioničar Kraša je Mesna industrija braća Pivac, koji drže 30,73 posto dionica, a slijedi Kraš ESOP koji drži 18,45 posto dionica, dok je na trezorskom računu Kraša 5,03 posto dionica.

Braća Pivac su početkom prošlog tjedna najavila objavu ponude za preuzimanje Kraša, navodeći i da su započeli pregovore s Kraš ESOP-om s ciljem uspostavljanja odnosa zajedničkog preuzimanja dionica Kraša. U slučaju da se odnos zajedničkog djelovanja iz bilo kojeg razloga ne uspostavi, iz Pivca su najavili da i dalje namjeravaju objaviti ponudu za preuzimanje Kraša, u tom slučaju samostalno.

Hoće li, kako i koliko najnovije promjene u vlasničkoj strukturi odnosno povećanje udjela ciparske Kappa Star Limited odnosno Nebojše Šaranovića utjecati na ponudu za preuzimanje koju treba objaviti Pivac ostaje da se vidi.

Podijeli objavu